Vláda začala řešit rozpočet. Schválit ho chce na konci září

Vláda v demisi začala projednávat státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek by měl být 110 miliard korun. Kabinet ho bude řešit každý zářijový týden a na konci měsíce ho schválí. Deficit navrhl ministr financí Jan Fischer o pět miliard vyšší, než plánovala předchozí vláda Petra Nečase. Podle Fischera by měl nový rozpočet podpořit ekonomický růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vicepremiér a ministr financí Jan Fischer na schůzi vlády 16. července v Praze

Vicepremiér a ministr financí Jan Fischer na schůzi vlády 16. července v Praze | Zdroj: ČTK

„Nechceme dále podvazovat ekonomický růst, to bych chtěl potvrdit. Ta vůle je vyjádřená i v tom, že z původního schodku 105 miliard přecházíme na 110. Na základě debaty ve vládě a s ohledem na poslední indikace vývoje ekonomiky a v její prognóze jsme připraveni se vrátit k příjmové stránce státního rozpočtu,“ řekl ministr financí v demisi Fischer.

Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka si ještě více prorůstový rozpočet nemůže země dovolit. „Chceme, aby rozpočet byl mírně prorůstový. Víme, že nemůžeme za daných podmínek udělat nějaký super prorůstový rozpočet, protože by to musel být rozpočet, který si troufne obrovské zvýšení deficitu. To si nemůžeme dovolit,“ řekl Rusnok.

Stínový ministr financí z ČSSD Jan Mládek Českému rozhlasu řekl, že vláda vzešlá z předčasných voleb bude mít rozpočet na rok 2014 z podstatné míry nalinkovaný. „Skutečně svůj rozpočet si udělá teprve na rok 2015. To je dáno technologií schvalování rozpočtu,“ řekl Mládek.

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

„V roce 2006 stihla končila sociálnědemokratická vláda 3. září, a přesto nově nastupující nestihla rozpočet příliš předělat, přestože na to měla do konce roku čtyři měsíce,“ připomněl podobnou situaci Mládek.

Langšádlová návrh kritizovala

„Za nás musím jednoznačně říct, že přestože jsme prosazovali úsporné rozpočty, tak jsme navýšili výdaje na vzdělávání o 15 miliard korun, výdaje do vědy a výzkumu o 4 miliardy a výrazně jsme oproti vládám sociální demokracie podporovali export prostřednictvím Egapu a České exportní banky,“ řekla Českému rozhlasu místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hlavních zprávách se k návrhu státního rozpočtu vyjádřili stínový ministr financí z ČSSD Jan Mládek a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

„Výdaje na obsluhu státního dluhu jsou pořád čtvrtou nejvyšší položkou státního rozpočtu. To znamená, že nám vytěsňují jiné důležité výdaje, které by mohly být realizovány. Sice jsme se snažili snižovat schodek, ale pořád ještě máme schodek, který je vyšší než sto miliard korun, a to jednou budoucí generace zaplatí,“ upozornila Langšádlová.

Podle Mládka minulé pravicové vlády zanedbaly podporu zahraničních přímých investic. „To znamená přesměrování CzechInvestu k jiným úkolům. To je jeden z důvodů, proč jsme v takové složité hospodářské situaci,“ řekl stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Helena Langšádlová (TOP 09) | Foto: Filip Jandourek

„Sice rozumím tomu, jak třeba Zemanova vláda dávala prioritu na přímé zahraniční investice, ale je potřeba si také uvědomit, že to je nekalá konkurence proti malým a středním českým firmám. Ono to není samospasitelné řešení, protože pak zde máme odvody, které nám zase narušují obchodní bilanci,“ dodala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Nikola Bojčev, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme