Vláda začne projednávat rozpočet na příští rok

Státní rozpočet na příští rok počítá se schodkem 105 miliard korun. To je o 30 miliard méně než letos. Dnes ho začne projednávat vláda a schválit ho musí do konce měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda 31.08.2011

Vláda 31.08.2011 | Foto: Filip Jandourek

Do vlády jde návrh rozpočtu, který má příjmy i výdaje vyšší o 100 miliard korun ve srovnání se základními parametry, které kabinet schválil v červenci. Ministerstvo financí navýšení vysvětluje zapojením příjmů z rozpočtu Evropské unie na financování společných programů.

Návrh počítá s celou řadou škrtů. Například. rozpočet ministerstva dopravy na příští rok má být chudší o 8 miliard. Ministr Dobeš se dnes ale ještě pokusí vybojovat miliardy na výstavbu dopravní infrastruktury.

Příjmy resortu životního prostředí mají v roce 2012 klesnout meziročně o skoro 7 miliard korun, a to hlavně kvůli krácení peněz z evropských fondů.

Naopak pro Ministerstvo práce počítá návrh s navýšením rozpočtu o 21 miliard. Víc peněz bude potřeba na výplatu důchodů, méně prostředků pak půjde na některé sociální dávky a na podpory v nezaměstnanosti.

Po vládě musí rozpočet projít sněmovnou. Poslanci už ale nemohou navýšit státní výdaje nad schválený 1 bilion a 189 miliard Kč.

Tomáš Medek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme