Vláda zamítla návrh ANO na zrušení memoranda o těžbě lithia. ČSSD v něm vidí možnost budoucího zisku

Vláda ve středu zamítla návrh hnutí ANO zrušit kritizované memorandum o těžbě lithia, které uzavřel ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou těžařskou firmou. Ministr zahraničí a lídr ČSSD ve sněmovních volbách Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že pro zamítnutí dohody hlasovali pouze zástupci ANO. ČSSD tvrdí, že memorandum umožní státu podílet se na zisku z budoucí těžby.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Podle kritiků dohody hrozí kvůli ní státu arbitráž. Zaorálek uvedl, že toto riziko naopak plyne z dřívějších povolení vydaných ministerstvem životního prostředí v gesci ANO.

Zaorálek přirovnal postoj ANO k lithiu k procesu, kterým stát přišel o práva na těžbu uhlí. Připomněl, že během jednání o budoucnosti těžební společnosti OKD hnutí ANO vedené Andrejem Babišem prosazovalo privatizaci, zatímco ČSSD usilovala o to, aby se podniku ujala státní společnost Diamo.

Vláda, aby zamezila dalším sporům, přijala podle Zaorálka opatření, která mají posílit práva na těžbu dalších surovin státem.

O memorandu, které Havlíček uzavřel před týdnem, bude ve středu jednat i Senát. Sporem se bude čtyři dny před volbami zabývat také mimořádná schůze Poslanecké sněmovny.

Předseda ANO Andrej Babiš ve středu poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, vicepremiérovi za KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi a Havlíčkovi dopis s otázkami, které zpochybňují postoj ČSSD k tématu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme