Vláda zaslala sněmovně přepracovaný návrh rozpočtu

O druhé verzi rozpočtu s nižším schodkem bude v pátek jednat sněmovna na mimořádné schůzi. Vláda dnes zaslala dolní parlamentní komoře přepracovaný návrh státních financí na příští rok, který počítá se schodkem 46 miliard korun, příjmy 702 miliardy a výdaji 748 miliard korun. První verze rozpočtu, kterou sněmovna vládě vrátila, počítala s deficitem 52 miliard. O šest miliard nižšího deficitu vláda docílila snížením odhadu letošní ztráty České konsolidační agentury tak, jak jí doporučili poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Důvodem revize je však zpoždění převodu první várky špatných aktiv Investiční a poštovní banky z ČSOB. I když opozice není v názoru jednotná, přepracovaná verze rozpočtu by pravděpodobně měla ve sněmovně uspět. Zákonodárci se shodují v tom, že rozpočet je zapotřebí do konce roku schválit.

Vláda se rozhodla dokončit privatizaci likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka. 59 procent státních akcií prodá firmě Salb. Společnost, ovládaná francouzským lihovarnickým koncernem Pernod Ricard, zvýšila vzhledem k prodlevě při prodeji druhé tranše akcií cenovou nabídku z jedné miliardy 324 miliónů na 1 miliardu 377 milionů korun. Pernod Ricard odstoupil od požadavků ohledně dodatečných podmínek privatizace a záruk státu za výsledky známkoprávních sporů poté, co kabinet v září rozhodl, že Salbu zbývající státní podíl neprodá.

Rozhodlo se i o dalším prodeji. Automobilku Tatra stát prodá americké SDC International. Česká konsolidační agentura a dceřiná firma FNM Kras Brno prodá americké společnosti 91,61 procenta akcií Tatry Kopřivnice. SDC doporučila vládě poradenská společnost Odien i dozorčí rada České konsolidační agentury. Americká firma se o Tatru zajímala od roku 1998.

Už dopoledne kabinet schválil takřka celou druhou etapu reformy veřejné správy. Zákon o obcích má být podle novely doplněn o nový typ obcí, které by na sebe převzaly větší část působností okresních úřadů, s jejichž zánikem se počítá do konce příštího roku. Oprávnění okresů dohlížet na obecní samosprávu bude převedeno na kraje. Krajský úřad tak bude například moci pozastavit platnost obecní závazné vyhlášky či obecního nařízení, pokud bude v rozporu se zákonem.

Platy ústavních činitelů by měly v budoucnu růst pomaleji. Návrh zákona, který přijala vláda totiž předpokládá, že se platy budou odvíjet od průměrné mzdy v nevýrobní sféře, a nikoliv od příjmu nejlépe placených státních úředníků jako dosud. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského tak platy členů vlády, parlamentu, předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu, ředitele BIS a ústavních soudců porostou v budoucnosti pomaleji než dosud. "Pak jsou tam dvě zásadní změny proti dosavadní úpravě. První spočívá v tom, že tito představitelé státní moci nemají již nemají mít nárok na to, aby 6 měsíců v roce pobírali plný plat při nemoci, dostanou jenom na tři měsíce. Další změna je v tom, že se odstraňují všechny duplicity." Jako příklad uvedl, že dnes má poslanec, který je předsedou výboru nebo klubu nebo senátor má současně na paušální finanční náhradu cestovních nákladů a ještě má nárok na auto s platební kartou.

Proti výsledkům bezpečnostních prověrek bude možné odvolání. Předpokládá to vládní návrh novely zákona o utajovaných skutečnostech. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse tak kabinet reagoval na nález ústavního soudu, který "rozhodl o vypuštění té části zákona 148, která hovořila o tom, že rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu je nepřezkoumatelné. Po přijetí této novely, pokud bude schválena parlamentem, v této oblasti to bude znamenat to, že vznikne rozkladová komise ředitele Národního bezpečnostního úřadu, která ale nebude dělat rozhodnutí a rozhodnutí NBÚ budou přezkoumatelná v rámci správního soudnictví."

Vláda chce, aby se účastníci demonstrací nesměli maskovat. Podle schváleného návrhu novely zákona o shromažďování bude zakrytá tvář porušením zákona. Demonstranti budou povinni se na výzvu policie odmaskovat. Podle šéfa resortu vnitra Stanislava Grosse novela také znemožňuje svolavatelům shromáždění blokovat pouhým oznámením akce veřejné prostranství i několik let dopředu.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme