Vláda zrušila soutěž na prodej ČEZu

Premiér Miloš Zeman oznámil rozhodnutí svého kabinetu zrušit tendr na privatizaci české elektroenergetiky. Zájemci o koupi ČEZ a distribučních společností byly francouzská Electricité de France a italsko- španělské konsorcium Enel/Iberdrola. Vláda také uložila ministerstvu financí a ministerstvu průmyslu a obchodu, aby do 28. února předložily návrh dalšího postupu privatizace ČEZ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Vláda k rozhodnutí o zrušení tendru dospěla při jednání o výsledcích výběrového řízení na prodej ČEZu a distribučních společností. Ještě před tím potvrdil člen privatizační komise a poslanec za ČSSD Josef Hojdar, že komise navrhuje vládě druhé kolo soutěže zrušit. Do druhého kola soutěže postoupila francouzská Electricité de France a italsko-španělské konsorcium Enel/Iberdrola.

Ministr Miroslav Grégr upřesnil, že nabídky obou zájemců byly pod vládou stanovenými 200 miliardami korun. "Když pak vláda nabídky firem odmítla, jedna ze společností přidala dalších 15 miliard. Ani tu však vláda nevybrala,". Dodal, že privatizace se už nemusí stihnout do jarních parlamentních voleb.

Jednou ze základních podmínek vlády podle premiéra Miloše Zemana byl odběr hnědého uhlí na 15 let v rozsahu 27,5 milionů tun ročně. Electricité de France dlouholeté kontrakty na odběr uhlí od severočeských dolů odmítala. "Vláda nechtěla obětovat horníky vyšší ceně," řekl k tomu ministr Grégr.

Miroslav Grégr má společně se svým kolegou, šéfem financí Ivanem Rusnokem, do konce příštího měsíce navrhnout další postup. Grégr nevylučuje variantu přímého prodeje. Ze své podmínky minimální ceny za elektroenergetiku 200 miliard korun vláda podle něj neustoupí.

Podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové by případný vítěz musel splnit všechny podmínky stanovené jak pro první, tak i druhé kolo soutěže. "Pro prodej elektroenergetiky stanovila vláda několik podmínek, mnapříklad minimální cenu 200 miliard korun, po dobu osmi nesmí případný investor žádnou z koupených firem prodat či přivést do likvidace," uvedla Stárková. Další podmínkou je, že nový investor by musel prodávat určité množství elektřiny a odebírat od uhelných společností po dobu patnácti let stanovené množství uhlí.

Opozice zrušení privatizace uvítala. Například místopředseda Unie svobody Ivan Pilip k tomu vládu přímo vyzval s tím, že zvolený model privatizace elektroenergetiky je od začátku nevhodný a jen posiluje monopol ČEZu. Oddělená privatizace ČEZu a distribučních společností bez dodatečných podmínek by podle něj také znamenala vyšší výnos.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme