Vláda schválila nárůst platů vojáků, zdravotníků, pedagogických pracovníků a v sociálních službách

Vláda ve středu schválila nárůst platů policistů, hasičů a vojáků v příštím roce o 700 korun. Stejně tak pracovníci v sociálních službách dostanou 700 korun navíc. Zdravotníkům porostou platy o šest procent. Pedagogičtí pracovníci v regionálním školství dostanou dvě procenta navíc. Informoval o tom po jednání vlády premiér Petr Fiala z ODS.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:33 29. 12. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jenže co platí teď, nemusí platit za pár hodin, upozorňuje vrchní sestra oddělení Miroslava Fidlerová.

Zdravotníkům porostou platy o šest procent, rozhodla vláda (ilustrační foto) | Foto: Zdeňka Trachtová | Zdroj: Český rozhlas

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) označila rozhodnutí vlády za kompromis, ale zároveň i za poděkování za mimořádné nasazení vojáků. Podle ministerstva vnitra navýšení platů alespoň částečně kompenzuje současnou inflaci a zmírní její dopady na příslušníky bezpečnostních sborů.

Vláda podle očekávání rozhodla, že zvyšování platů ve státní sféře nebude plošné. „Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Minulý kabinet schválil nařízení, která zvyšovala od 1. ledna platy vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů o 1000 korun. Rozhodl také, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. 

Noví ministři řeší, kde za pár týdnů najít 80 miliard. Premiér ujišťuje, že nechce šetřit na investicích

Číst článek

Takové navýšení si ale nemůže podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dovolit státní rozpočet, který je podle něj v katastrofálním stavu. „Situace je pro vládu mimořádně složitá. Přesto jsme našli zdroje, abychom ocenili ty, co jsou v první linii boje s covidem a pedagogům. Vzdělávání totiž bude prioritou vlády,“ dodal.

Fialův kabinet ve středu také podpořil na jeden rok zmrazení platů všem ústavním činitelům. Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky (KDU-ČSL) připravuje příslušnou novelu zákona, uvedl premiér Fiala.

Ohledně rozpočtu Stanjura uvedl, že s výsledkem za celý letošní rok seznámí vládu příští týden ve středu a o den později bude o výsledcích hospodaření informovat veřejnost na tiskové konferenci. Ke konci listopadu skončil státní rozpočet ve schodku 401,5 miliardy korun.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme