Vladimír Dlouhý: Zpráva NERVu je plná nepopulárních kroků

Národní ekonomická rada vlády končí svou činnost a dnes zveřejňuje svou závěrečnou zprávu. "Otevřeně v ní mluvíme o korupci, která provází některé projevy fungování naší ekonomiky. Jsou tam i otázky vzdělání, vědy, výzkumu a pružnosti trhu práce. Protože začínáme trpět podobnými věcmi jako západní Evropa," okomentoval zprávu pro Rádio Česko ekonom a člen NERVu Vladimír Dlouhý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý | Foto: Petra Čechová

"Současné ekonomické situaci České republiky a krátkému výhledu na rok 2010 se věnuje jen úvod zprávy. Zbytek se soustřeďuje především na aspekty střednědobého a dlouhodobého růstu, jako je například otázka fiskální udržitelnosti v kombinaci s ne příliš příznivými demografickými trendy. Jinými slovy, jestli nás mladší generace vůbec uživí, zda zaplatí naše penze," upřesnil Dlouhý.

Zprávu členové NERVu podle Dlouhého sepsali i proto, "aby po nás něco zůstalo". To, že se zpráva ekonomů soustřeďuje hlavně na dlouhodobý výhled české ekonomiky vysvětluje Dlouhý tím, že krátkodobě už krizi příliš ovlivnit nejde.

"Řekli jsme si, že k současné situaci už nemáme moc co říct. Ze dvou důvodů. Jednak je hodně předurčená, celá ta krize k nám byla vnesena zvnějšku, a krátkodobé dopady tak leží značně mimo vliv české hospodářské politiky. A pak už jsme také nějaká krátkodobá opatření navrhli a je na politicích, zda je budou realizovat," vysvětlil Dlouhý.

Podle Dlouhého bude zásadní, jaký prostor si nová politická reprezentace po volbách dokáže vybudovat na strukturální reformy.

"Na jedné straně to jsou docela populární věci, jako jsou finance na vědu, školství a infrastrukturu. Na druhé straně to musí provázet nepopulární kroky, především tlak na větší efektivnost sociálního a penzijního systému. Což znamená brát těm, kdo na systému parazitují. Má být také tvrdší dohled nad veřejnými zakázkami, méně byrokracie. Stojím si za odhadem, že mandatorní výdaje je možně snížit až o dvacet procent. Je třeba najít politickou odvahu," řekl Rádiu Česko Vladimír Dlouhý.

Existence a fungování NERVu podle Dlouhého ukázalo i na to, jaká je v Česku malá důvěra v politiku. "V rovině politické se ukázalo něco, co jsme netušili. Existence NERVu odráží i to, jak lidé málo věří politikům. Jakmile se tu totiž objevila nepolitická parta pánů vybraných podle různých kritérií, nejde přitom určitě o nejlepší ekonomy z celé republiky, bylo zajímavé, jakou jsme získali důvěru veřejnosti," poznamenal k existenci NERVu Dlouhý.

Marián Vojtek, Roman Chlupatý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme