Vládní dluh se pohybuje pod čtyřmi procenty HDP

Konsolidovaný dluh české vlády loni překročil bilion korun. Uvedl to Český statistický úřad ve své pravidelné zprávě. Během roku 2004 dosáhl vládní deficit téměř 106 miliard korun. To odpovídá 3,9 procenta Hrubého domácího produktu. Vývoj vládního dluhu vztažený k hrubému domácímu produktu je rozhodujícím ukazatelem pro každou zemi, která by se chtěla stát součástí Evropské měnové unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco vývoj do roku 2003 nebyl příliš povzbudivý, proděkanka Fakulty informatiky a statistiky VŠE Stanislava Hronová říká, že tendence, kterou naznačují výsledky za rok 2004, ukazuje k pozitivnímu vývoji. "To znamená, že ten vládní deficit se dostal k hranici 4 procent HDP, což se dá hodnotit jako vývoj k lepšímu. Situace se stabilizovala i v oblasti vládního dluhu, kde hodnota za rok 2004, 37,4 procenta hrubého národního produktu je prakticky stejná jako v roce 2003, nicméně je to asi o 9 procentních bodů více, než to bylo v roce 2002."

Hrubý domácí produkt České republiky vyjádřený v tržních cenách vzrostl v loňském roce o 200 miliard na 2,75 bilionu korun. Český statistický úřad ovšem neuvedl tempo růstu, oficiální odhad statistici oznámí příští týden ve čtvrtek.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme