Vládní koalice prosadila zdražení služeb

Téměř všechny služby, které jako občané využíváme, by mohly od nového roku podražit až o 17 procent. Dražší by tak měly být telefony, opravy spotřebního zboží, ale například i nábytek, boty a služby cestovních kanceláří. Počítá s tím novela zakona o dani z přidané hodnoty, kterou dnes schválili poslanci vládních stran přes protest ODS a KSČM. Navíc podle novely budou nově DPH platit všechny podniky, jejichž obrat za 12 měsíců přesáhne dva miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B.  Sobotka  a  M.  Kalousek

B. Sobotka a M. Kalousek | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Poslanecká sněmovna rozhodla o přeřazení některých položek zboží a většiny služeb z pětiprocentní do 22procentní sazby daně. Daňové sazby by se stejně musely měnit kvůli vstupu naší země do Evropské unie, i když až o čtyři měsíce později.

Nově zdaněny 22procentní sazbou daně z přidané hodnoty namísto dnešních 5 procent by měly být například telefonní služby, internet, právní a poradenské služby a služby v oblasti nemovitostí. Zdraží tedy o 17 procent, pokud poskytovatelé nesníží náklady. U zboží dojde ke přeřazení do 22procentního pásma daně u barev a laků. Ve snížené pětiprocentní sazbě zůstávají nadále potraviny, léky nebo knihy.

Navíc podle novely budou nově DPH platit všechny podniky, jejichž obrat za 12 měsíců přesáhne dva miliony korun. Nynější limit pro povinnou registraci plátců je třímilionový. ODS tvrdí, že snížení limitu se bude týkat 78.000 podnikatelů. Přínos do rozpočtu bude podle ní minimální a administrativní náklady vysoké.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ale odmítá, že norma bude mít zásadní negativní dopad na občany: "Tato změna zákona zvýší celkovou hladinu cen v roce 2004 o půl procenta a to znamená, že vliv do celkové inflace nebude znatelný. Navíc u řady služeb nebude promítnutí do cen úplné, protože úroveň konkurence přinutí producenty ke snížení marže, zdůvodnil pro Český rozhlas Sobotka.

Výtky a výhrady opozičních poslanců k novele zákona o DPH považuje šéf sněmovního rozpočtového výboru, lidovec Miroslav Kalousek za demagogii. Podle něj touto normou především naplníme přístupovou smlouvu České republiky k Evropské unii. Původně se ovšem předpokládalo, že ke změně dojde až na podzim po schválení celé koncepce reformy veřejných financí. Kalousek sice připouští, že u řady služeb pro občany ke zdražení dojde. Zároveň ale tvrdí, že to bude vyrovnáno jinými úlevami. Připomněl, že bude snížena daň z příjmu právnických osob a naopak nebude zavedena dědická daň v prvním stupni.

Zcela jiný názor má opozice. Proti neúspěšně hlasující poslanci ODS a KSČM se domnívají, že úprava se velmi negativně promítne do cen pro zákazníky. O nebývalém cenovém šoku mluví šéf klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý: "Já si opravdu nemohu vzpomenout, kdy naposledy by bylo tolik zboží a tolik služeb zdraženo tak velkou položkou, jako reperezentuje přeřazení v rámci DPH. To znamená o 17 procent směrem nahoru. To je zdražení, které nemá v historii České republiky obdoby," zdůraznil Tlustý.

Podle Markéty Šichtařové z Volksbank CZ jsou ale tyto argumenty přehnané. Se zvýšením daně z přidané hodnoty se totiž obecně počítalo, i když mělo přijít o čtyři měsíce později: "Ten šok, který nastane, tedy bude srovnatelný s tím původně plánovaným. Je ale nesporné, že dojde k růstu cenové hladiny, a to možná až k pěti procentům. Ovšem poté zase bude postupně klesat až k cíli, který si stanovila Česká národní banka."

Ekonom Petr Zahradník ze společnosti Conseq finance očekává, že někteří obchodníci zavedení daňové změny krátkodobě zneužijí. "K té ´přirážce´ z titulu nové sazby daně si přidají něco ve svůj vlastní prospěch, ale ze zkušenosti víme, že tento efekt bývá krátkodobý, trvá řádově měsíce a potom se ta nafouknutá cena vrátí na úroveň té původní."

Milan Kopp, Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme