Vládní návrh státního rozpočtu prošel do druhého čtení

Sněmovna schválila příjmy a výdaje státního rozpočtu na příští rok, a to včetně schodku ve výši 115 miliard korun. O množství peněz pro jednotlivé resorty a také o konečném schválení rozpočtu ale rozhodne až v prosinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Kalousek a B. Sobotka

M. Kalousek a B. Sobotka | Foto: Stanislav Peška

Podle očekávání rozpočet podpořili poslanci vládních stran. Proti byli poslanci opozice. Ze 182 přítomných poslanců se pro rozpočet vyslovilo 93 z nich, proti bylo 89 poslanců. Rozpočet počítá s příjmy 754 miliard korun a s výdaji 869 miliard korun.

Ministr financí Bohuslav Sobotka považuje stávající schodek za dobrý start k ozdravění státní kasy. Bez reformy veřejných financí by totiž deficit v roce 2004 byl asi o 30 miliard vyšší.

Vládní koalice očekává, že se jí návrh rozpočtu podaří prosadit k podrobnému projednávání ve výborech. Opozice teď spoléhá hlavně na to, že pro zamítnutí rozpočtu bude příhodnější situace při jeho dalším projednávání ve Sněmovně.

"Koalice nehlasovala o tomto rozpočtu, ale hlasovala o svém dalším bytí, a bohužel, je to špatná zpráva pro Českou republiku," uvedl poslanec ODS Martin Kocourek. Stejně jako jeho straničtí kolegové kritizoval zvyšování daní, zadlužování a neprůhlednost rozpočtu.

Schválení návrhu v prvním čtení ocenil premiér Vladimír Špidla: "Jsem rád, protože to znamená podpoření stability země a klidný vývoj do příštího roku, a to je dobře a ku prospěchu každého občana."

Milan Kopp, Milada Richterová, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme