Vládním zmocněncem pro dostavbu Temelína se stal Václav Bartuška

Vládním zmocněncem pro dostavbu Temelína bude Václav Bartuška. Do funkce ho jmenovala vláda. Bartuška přitom současně zůstává ve funkci velvyslance pro energetickou bezpečnost. V současné době pokračuje v dostavbě Temelína posouzení dopadů dostavby elektrárny na životní prostředí a zadávací řízení veřejné zakázky na dodavatele dostavby. Podle nedávných informací ČEZ je ve fázi přípravy zadávací dokumentace. ČEZ by chtěl do roku 2020 uvést do provozu dva nové bloky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Bartuška

Václav Bartuška | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z argumentů ve prospěch dostavby Temelína je snížení energetické závislosti České republiky na Rusku. Temelín by původně stavěn jako elektrárna ruského modelu, její modernizaci provedl americký Westinghouse.

„Stavba temelínských bloků III. a IV. bude na zelené louce. Není to závislé na žádných základech. Bavíme se o zcela novém tendru, ve kterém máme tři uchazeče, amerického, francouzského a ruského a nic není dopředu dáno. Žádný z uchazečů nemůže vědět, že to bude on, kdo bude vybrán,“ říká Václav Bartuška a dodává:

„Vláda si samozřejmě bude muset vybrat dodavatele i na základě strategických kritérií, ale to je předčasné.“

Vítěz tendru dostane zakázku převyšující půl bilionu korun. O největší tendr v Evropě usilují tři společnosti, francouzská Areva, konsorcium společností Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda a Atomstrojexport. Vítěz výběrového řízení by měl být znám na jaře příštího roku.

V neprospěch ruského dodavatele a dalšího rozvoje jaderné energetiky hraje i to, že by to znamenalo další prohloubení závislosti České republiky na uranu, který se k nám dováží z Ruska. Naše energetická závislost na Rusku by tak vzrostla.

„Zdrojů uranu je ve světě vícero, vedle Ruska je to například v Kazachstánu nebo v Austrálii. Domácí těžbu uranu bych s dostavbou Temelína vůbec nespojoval,“ uvádí Bartuška.

Jana Zemanová, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme