Vlastní rozpočet pro eurozónu a bankovní unie. EU se chce dohodnout do prosince

Státy eurozóny se chystají předat výraznou část svých pravomocí do Bruselu. Totéž by se po přijetí eura týkalo i Česka. Vzniknout by mohl vlastní samostatný rozpočet pro eurozónu, ze kterého by se vyplácela třeba část podpor v nezaměstnanosti. Vyplývá to z návrhu závěrů dnešní a zítřejší schůzky lídrů zemí EU, které má Český rozhlas k dispozici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podle většiny politiků i ekonomů eurozóna nemůže bez samostatného rozpočtu dlouhodobě fungovat. Současný plán navrhuje jeho použití například k podpoře zemí, které trpí velkou nezaměstnaností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bližší informace o tématech evropského summitu přinesl ve Světě o deváté na Rádiu Česko bruselský zpravodaj Radiožurnálu Ondřej Houska

Evropský rozpočet by také mohl podpořit státy, které se rozhodnou provést zásadní reformy.

Státy eurozóny by uzavřely právně závaznou smlouvu s Evropskou komisí, jaké reformy mají provést. Dnes Komise změny pouze doporučuje.

Přenos pravomocí do Bruselu je nezbytný. „Lídři by měli mluvit o jisté vizi a testovat, do jaké míry se na takové dlouhodobé vizi umíme shodnout,“ tvrdí slovenský velvyslanec při Unii Ivan Korčok.

Bankovní unie - ano, či ne?

Evropští lídři chtějí také změnit pravidla pro fungování bank. Jednotný dohled na bankami v eurozóně by od národních regulátorů převzala Evropská centrální banka. Bankovní unie by měla zabránit neschopnosti zasáhnout proti krizi například v Irsku nebo Španělsku.

Bankovní unie je navržena pro eurozónu. Státy s vlastní měnou se k ní mohou dobrovolně přidat, jejich souhlas s jejím zavedením je ale nutný. S jednotným unijním dozorem nad bankami má vedle Česka problém více zemí - například Švédsko, Nizozemí a Velká Británie.

Dalším krokem je jednotný nástroj pro řešení problémů v krizi, například jak naložit s konkrétní bankou v problémech. Zvažuje se podmínka, že by jednotlivé fondy v členských zemích byly povinné půjčit těm, které by neměly dostatek likvidity. Třetím krokem jednotný systém pojištění vkladů.

Český premiér Petr Nečas ale ještě před začátkem schůzky pohrozil vetem navrhované podoby bankovní unie. Existuje prý reálná hrozba, že by evropské matky českých bank chtěly odčerpávat peníze na sanaci vlastních dluhů. Podle České národní banky to může způsobit masivní odliv kapitálu z českých bank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné na Rádiu Česko byl stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek

Podle stínového ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka k bankovnímu dozoru stejně dojde i bez České republiky a pak nebude stát schopen ovlivnit mateřské banky i jejich dcery v Česku.

„Připadá mi, že domnívat se do budoucna, že jsme spolehlivě schopni zabránit vysávání dceřinných poboček v Česku, je trošku iluze. Proto si myslím, že je pro nás výhodné se účastnit vytváření těchto společných orgánů v Evropě, protože budou možností, jak do těch věcí mluvit na centrální úrovni, která se týká mateřských bank," argumentoval ve Světě o jedné na Rádiu Česko.

Eurozóna by se na všech změnách měla shodnout do konce roku.

Vladimír Kroc, Ondřej Houska, Lucie Maňourová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme