Vleklý spor o cla na dovoz banánů je u konce

Banánová válka je pravděpodobně u konce. Zástupci Evropy a Latinské Ameriky jsou totiž blízko dohody o výrazném snížení cel na dovoz této komodity do zemí Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banány

Banány | Foto: Fotobanka stock.xchng

Společně s banány by přitom měly podle listu Financial Times klesnout bariéry na dovoz dalších desítek druhů tropického ovoce. Pokud se povede uzavřít smlouvu, jejíž návrh britské noviny citují, skončí nejdéle trvající spor v historii Světové obchodní organizace.

"Evropská unie se dohodla s jednou skupinou zemí, které v tom sporu figurují - se zeměmi Latinské Ameriky - o tom, jak jim narovná systém obchodování s banány," potvrdil na Rádiu Česko náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci Evropy a Latinské Ameriky jsou blízko dohody o výrazném snížení cel na dovoz banánů do zemí Unie. Mluvíme s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Tlapou.

Dohodu ale podle něj může ještě zhatit nejednota uvnitř Evropské unie. "Protože EU se bude dohadovat o kompenzaci zemím Afriky a Tichomoří, které jsou dalšími účastníky sporu," dodal s tím, že ale věří v dosažení dohody.

Banánová válka se stala symbolem nefér přístupu Evropy k obchodním partnerům. Příčinou sporu jsou totiž rozdílná cla na banány z bývalých britských a francouzských kolonií a z Latinské Ameriky. To je podle Tlapy jedna z největších problémových oblastí obchodní politiky Unie. "Od roku 1993 proběhlo jedenáct sporů Světové obchodní organizace, které EU všechny prohrála."

Důvody, proč mají výhodnější cestu na evropské trhy země z Afriky, Tichomoří a Oceánie, jsou podle náměstka ministra dané historicky, různými obchodními vazbami na bývalé kolonie. "Je to ukázka toho, jak by obchodní vztahy neměly fungovat," dodal

Spor o banány blokuje i dohodu o mnohostranné liberalizaci světového obchodu, takzvané katarské kolo. "Pokud by se podařilo uzavřít problém banánů, tak by to pomohlo dobře nastartovat další jednání o liberalizaci světového obchodu," řekl Tlapa.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme