Vnější prostředí bude spíše nahrávat snižování daní, říká náměstek MF

Jedním z témat druhé ekonomické konference Rádia Česko, kde diskutují přední čeští i světoví ekonomové, je přínos daňové reformy, kterou schválila vláda, v současné situaci pro české hospodářství. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič přínos označil za nesporný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Minčič

Ladislav Minčič | Foto: Filip Jandourek

Jak na Rádiu Česko uvedl náměstek ministra financí Ladislav Minčič, v daňové reformě je potřeba vidět především pokus o zjednodušení doplňkové administrativní zátěže, která provází daňové řízení.

„To znamená zjednodušení dalších vynucených nákladů na straně daňových poplatníků a plátců daní, zefektivnění fungování daňové a celní správy. Tedy v zásadě úspory jak v rámci soukromého sektoru, tak i ve veřejné správě,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O daňové reformě mluvila s náměstkem ministra financí Ladislavem Minčičem Naďa Bělovská z Rádia Česko.

Upozornil, že problémem je časování reforem. „Vnější faktory předznamenávají úspěšnost nebo efektivnost daňové reformy. A zdá se, že bude nutné na možný vývoj nějakým způsobem reagovat. Zřejmě by se muselo reagovat jak na výdajové, tak i na příjmové straně rozpočtu,“ uvedl.

Minčič zdůraznil, že pokud je prioritou konsolidace veřejných rozpočtů, tak vnější prostředí spíše bude nahrávat objektivně snižování daní. Podle něj není možné subjektivně ještě více snižovat daňové zatížení v očekávání, že výdajová strana se vyřeší nějakým způsobem sama.

„S velkou pravděpodobností bude nutné činit opatření na příjmové straně směřující pravděpodobně k dočasné korekci daní směrem nahoru a pochopitelně i na výdajové straně opatření směřující k vyšetření příslušných úspor tam, kde možné jsou,“ přiblížil.

Upozornil, že daňová reforma myslí i na zefektivnění výběru daní. U opatření na příjmové straně rozpočtu nejde podle něj jen o zvyšování sazeb daní, ale i přijímání takových právních opatření, která by mohla bránit rozšiřování daňových úniků. Zejména v oblasti nepřímých daní.

„Domníváme se, že soustředěním výběru pojistného a daní na jednom místě bude možné provádět efektivnější daňové kontroly,“ dodal.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme