Vodné a stočné vzroste v Česku až o tři procenta. Metr krychlový vyjde na 88 korun

Průměrná výše vodného a stočného včetně DPH letos vzroste na 86 až 88 korun za metr krychlový. To je průměrné meziroční zvýšení až o tři procenta, tedy blízko letošní odhadované inflace 2,9 procenta. Procentuální nárůst bude přibližně stejný jako loni. Vyplývá to z odhadu Sdružení oboru vodovodů a kanalizace ČR, který v úterý sdružení prezentovalo na tiskové konferenci. Konkrétní změny cen se liší podle jednotlivých vodohospodářských společností.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda

Voda | Zdroj: Pixabay

Pražské vodovody a kanalizace na konci loňského roku ohlásily, že voda v Praze zdraží o inflaci, lidé tak letos zaplatí 87,39 koruny za metr krychlový, loni to bylo 85,42 koruny. V Brně voda zůstává na loňské ceně 75,74 koruny za metr krychlový a nezvyšuje se tak de facto poprvé od 90. let.

Česko dá desítky miliard korun na boj proti suchu. Zdražit by mohlo vodné i stočné

Číst článek

Ostravské vodárny a kanalizace na konci loňského roku uvedly, že se od letoška zvýší cena vodného a stočné o 68 haléřů na 77,30 Kč za metr krychlový.

Zdražení představuje 0,9 procenta. Plzeň letos zachovala loňskou cenu vodného i stočného na celkových 86,14 koruny za metr krychlový. Severočeská vodárenská podle svého webu stanovila cenu za 98,67 koruny za metr krychlový vody, což je zvýšení o 0,4 procenta.

Vodné a stočné letos nevzrostlo také například v Kladně či Olomouci. V řádu desetin procenta si lidé připlatí na Táborsku, v Libereckém nebo Ústeckém kraji.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizace ČR SOVAK uvedl, že při srovnání plateb domácností stálo v průměru vodné a stočné předloni 2023 korun na osobu, což bylo 1,24 procenta čistých ročních příjmů.

Sdružení dlouhodobě vyzývá vlády ke snížení DPH na vodné a stočné. Současná vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) má v programovém prohlášení snížení DPH na vodné a stočné ze současných 15 na deset procent, což by podle sdružení znamenalo snížení plateb o čtyři koruny za metr krychlový. „O tuto částku lze prakticky ze dne na den snížit výši plateb za vodné a stočné pro koncového zákazníka,“ dodalo sdružení.

Platit dvojnásobek za vodu? Neúnosné, odmítá zdražení od armády město Libavá

Číst článek

Sdružení také uvedlo, že 85 procent vodohospodářského majetku je v rukou měst a obcí. Výjimku tvoří Severomoravské vodovody a kanalizace a Vodovody a kanalizace Beroun, které mají soukromé vlastníky.

SOVAK dlouhodobě upozorňuje, že vodárenská infrastruktura v ČR je podfinancovaná. Ročně by se do ní podle sdružení mělo investovat zhruba 20 miliard korun. Předloni se podle údajů ministerstva zemědělství investovalo do opravy, obnovy a budování nové infrastruktury 13,7 miliardy korun.

To podle sdružení představovalo více než 38 procent plateb za vodné a stočné. U většiny odpovědných hospodářů tento poměr roste, dodalo sdružení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme