Vodné, stočné a vstupné zřejmě dál ve snížené sazbě DPH

Dohoda koaličních partnerů doznala další změny: vodné a stočné a také vstupenky na kulturní akce asi setrvají ve snížené pětiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty. Oznámil to ministr financí Bohuslav Sobotka. Ještě v průběhu dne panovala hlavně u poslanců za ČSSD nervozita a mnozí z nich dokonce iniciovali mimořádné zasedání klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Alena Palečková

Další změnu původního záměru ohledně sazby daní DPH u vodného, stočného a vstupného po jednání koaličních poslanců oznámil mninistr financí Sobotka. Jmenované položky by měly setrvat ve snížené, tedy 5% sazbě DPH.

Radiožurnálu to potvrdil i šéf poslaneckého klubu unionistů Karel Kühnl: "Dohoda v této chvíli vypadá tak, že vodné a stočné by zůstalo v 5% sazbě, stejně jako vstupné na kulturní akce. A byl by odklad zvýšení té sazby na 19 %, a to do 1. ledna příštího roku."

Původní záměr přeřazení těchto položek do základní sazby DPH ve výši 19 procent vyvolalo nesouhlas zejména v řadách ČSSD i protesty kulturní obce. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek po jednání koaličních poslanců řekl, že se snížení celkové daňové zátěže nebrání, musí se ale najít úspory ve státních výdajích.

Poslanci koalice také stvrdili dohodu o růstu nájemného. Ta předpokládá, že činže porostou třikrát po sobě až o deset procent, a to k 1. červenci letošního roku, 1. červenci následujícího roku a k 1. lednu 2006.

Podle vlivného poslance ČSSD Stanislava Křečka se nájmy letos zvednou jen jednou a pak až za rok: "Na toto jsme přistoupili i k tomu 10% zdražení nájemného, avšak nikoli dvakrát v tomto roce, jak bylo původně navrhováno - to bylo pro nás nepřijatelné. Takže nájemné by se podle té poslední koaliční dohody mělo zdražovat k 1. 7. letošního roku, potom až k 1. 7. následujícího roku, s tím, že je tu ještě ten třetí termín k 1. 1. 2006, ale tam už bude možná přijat nový zákon, takže by k tomu zdražení nemuselo dojít," řekl Radiožurnálu Křeček.

Vláda by měla předložit pozměňovací návrhy k zákonům tak, aby je mohla Poslanecká sněmovna projednat ještě na této, únorové schůzi.

Právě původně zamýšlený souběh zdražení několika položek rozpoutalo bouřlivé diskuse uvnitř ČSSD. 20 nespokojenců, ještě než došlo ke změně rozhodnutní, vyzvalo dopisem premiéra ke svolání mimořádného zasedání poslaneckého klubu strany. Jedním ze signatářů dokumentu byl i poslanec Jan Kavan. Ten je přesvědčen, jak řekl Radiožurnálu, že právě tato akce pomohla ke změně citlivého rozhodnutí.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme