Babiš nechce platit vysokou zálohu za americké vrtulníky, česká armáda jich má dostat dvanáct

Cena vojenských vrtulníků, které české armádě nabízejí Spojené státy, se blíží představám české vlády. Na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně to ve středu řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulník UH-60M Black Hawk. Ilustrační foto.

Česká republika chce od Spojených států koupit pro armádu 12 vrtulníků. (ilustrační foto) | Foto: Tyrone Siu | Zdroj: Reuters

Požádal ale ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby americkou stranu požádal o zlepšení platebních podmínek. Podle Babiše není důvod, aby Česko platilo vysokou zálohu. Konkrétní nabídka by podle Metnara měla ze Spojených států přijít do poloviny června. Na veletrhu také Babiš podpořil český zbrojní průmysl. Je podle něj škoda, že byl po listopadu 1989 omezen.

Trump ukončil návštěvu Japonska, Tokio od USA nakoupí bojové letouny za 220 miliard

Číst článek

Česká republika chce od Spojených států koupit pro armádu 12 vrtulníků. Zvažuje, zda pořídí pouze víceúčelové stroje nebo je doplní také bojovými helikoptérami. Vybírat může z víceúčelových strojů UH-1 Venom a UH-60 Black Hawk a bojového AH-1 Viper. Metnar ve středu řekl, že očekává podpis smlouvy do konce roku.

„Co se týká ceny, byl jsem informován, že ta cena se blíží tomu, co bychom si přáli,“ řekl Babiš. Otázkou jsou podle něj platební podmínky. „Požádal jsem ministra, aby požádal americkou stranu, aby ty platební podmínky vylepšili,“ poznamenal premiér. V platebních podmínkách jsou podle něj určeny zálohy. „Myslím si, že by to bylo potřeba posunout, není důvod platit tak velkou zálohu,“ dodal.

Podle Babiše je také potřeba, aby ministerstvo vysvětlovalo, co chce nakoupit. Řekl, že zatímco Slovensko koupilo dopravní Black Hawk, česká armáda je chce s výzbrojí a pancéřováním.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme