Volání v EU by mohlo od léta zlevnit, o limitech rozhodnou europoslanci

Volání ze zahraničí bude v rámci Evropské unie od léta levnější. Nařízení o maximálních cenách roamingových služeb dnes budou schvalovat poslanci Evropského parlamentu v Bruselu. Nová pravidla se budou vztahovat také na datové přenosy, u kterých dnes žádná regulace neexistuje. Cenové limity mají začít platit od 1. července.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Telefonovat ze zahraničí za maximálně 7 korun a 30 haléřů a za dva roky dokonce za méně než 5 korun. Na těchto mezních cenách se Evropský parlament dohodl s Radou členských zemí. Nařízení má tedy velkou šanci na schválení.

Poprvé se bude týkat také datových služeb. Stažení jednoho megabytu má od začátku prázdnin přijít na necelých 18 korun. V roce 2014 má stát jen 5 korun. Od letošního léta dostane také uživatel mobilního internetu v zahraničí varovnou zprávu před stažením dat v hodnotě 50 eur, tedy necelých 1300 korun.

Kromě nižších cen přinesou nová unijní pravidla spotřebitelům i možnost vybrat si při cestách do zahraničí pro roaming jiného operátora, než kterého používají doma.

Podle ministra pro evropské záležitosti tento půlrok Unii předsedajícího Dánska Nicolaie Wammena to evropským občanům ušetří peníze a umožní více využít výhod velkého trhu.

Kritici nařízení tvrdí, že zastropování cen k větší konkurenci mezi mobilními operátory nepovede.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme