Volání z mobilu i stahování dat na dovolené v zemích EU vyjde oproti loňsku levněji

Stále více lidí ani na dovolené nepustí z ruky mobilní telefon nebo připojení k internetu. Neznamená to, že stále pracují. Ale často hledají mapy, kulturní zajímavosti, informace o ubytování, tipy na dobré restaurace nebo posílají fotografie. Ti všichni určitě oceňují nařízení Evropské komise, které snížilo roamingové služby. Surfování po síti tak přijde mnohem levněji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonování (ilustrační foto)

Telefonování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Nařízení platí ve všech zemích Evropské unie. Tam pro všechny operátory platí nařízení o cenových stropech. Ty nesmí ceny roamingu překročit. Stropy komise snížila o 36 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zlevnění roamingu mluvila Jitka Hanžlová

Komise také určila, že volání v členských zemích nesmí stát více než 24 centů za minutu a při stahování nesmí stát jeden megabyte více než 45 eurocentů. Pro ilustraci: takový objem dat (jeden megabyte) je potřeba například na stažení jedné fotografie.

Jak se to projeví v cenách za volání nebo připojení českých zákazníků ze zahraničí, záleží na tarifech jednotlivých operátorů. Ale obecně platí, že ceny operátorů v České republice klesly díky regulaci Evropské komise pod 7,50 za minutu a 2,50 za SMS.

Ceny se prakticky liší jen o haléře. Například Telefónica v rámci klasického eurotarifu nabízí volání z evropských zemí za 7 korun 45 haléřů za minutu, příchozí hovor za 2 koruny patnáct a SMS za 2 koruny 45 haléřů. Vodafone má ceny o dva haléře vyšší. T-Mobile už v květnu přišel s cenou 7 korun 47 haléřů za minutu a 2 koruny 48 za SMS.

Minuta volání z ciziny teď může stát maximálně 24 eurocentů, tedy zhruba šest korun. Za poslání textové zprávy zaplatíme dvě koruny. Používání internetu v mobilu od 1. 7. 2013 zlevnilo o třetinu. Jeden megabyte vás přijde maximálně na necelých 12 korun. Snížení cen za roaming prosadila Evropská unie.

Cena jednoho megabytu dat klesla u všech tří operátorů o třetinu na 14 korun.

Speciální tarify

Kromě toho operátoři nabízí i různé speciální tarify, které se dají na dovolené využít. Každému zákazníku vyhovuje něco jiného. Například u Telefóniky je nejoblíbenější tarif s názvem "Volání bez hranic". Má jednotnou sazbu pro minutu hovoru i SMS 3 koruny 90. Pro volání ze zemí mimo Evropskou unii a několika dalších států se platí sestavovací poplatek 50 až 80 korun.

Novinkou u Vodafonu je roamingový tarif na jeden den, kdy zákazník zaplatí jednorázový poplatek 99 korun a pak volá za domácí sazby, v případě neomezených tarifů pak bezplatně.

Telefonování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

T-Mobile má nově pouze jednu roamingovou nabídku, v rámci které platí i ceny eurotarifu pro evropské země mimo Unii a Spojené státy společně s Kanadou. Minuta volání v něm vyjde na 35 korun, pro zbytek světa pak na 69 Kč. Poslání SMS stojí 9,60 nebo 14,60.

Evropská komise se snaží snižovat direktivně ceny zahraničního volání už delší dobu. Příští rok by měly roamingové tarify dál klesnout na 19 centů za minutu a 20 centů za megabyt.

Existují i snahy o vytvoření jednotného evropského trhu telekomunikací. To by mohlo v praxi vypadat tak, že volání v rámci unie by operátoři měli brát jako vnitřní volání. Takže by se v prostoru Unie vůbec neúčtovaly roamingové poplatky.

Podle zastánců této myšlenky nejde jen o výhodu pro obyvatele, ale také o úsporu nákladů podniků. Existuje zdůvodnění, že zrušení poplatků by mohlo vést k oživení zahraničního obchodu mezi státy unie.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme