Rozpočet a křehký hospodářský růst. Ekonomové upozorňují na rizika dlouhého jednání o vládě

Dlouhá a komplikovaná jednání o sestavení nové vlády mohou ohrozit ekonomickou stabilitu země a její křehký hospodářský růst. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel centra IDEA Jan Švejnar. Nyní je správná doba na restart ekonomiky, ČR se musí vrátit k reformám, doplnil člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Poznamená ekonomickou stabilitu dlouhé vyjednávání o nové vládě? | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Česku by podle Švejnara nyní prospěl důraz na výrobní stránku a nikoliv rozdávání peněz důchodcům. „Dotace nikdy žádnou ekonomiku nenakoply,“ dodal. „Jsme v situaci, kdy musíme ekonomiku nastartovat a použít správné ekonomické postupy, abychom si s dluhem poradili,“ uvedl.

S fixacemi cen energií bych byl opatrný, zdražení nás čeká v desítkách procent, říká expert Šnobr

Číst článek

Sociolog Daniel Prokop vidí riziko dlouhého jednání o vládě směrem k rozpočtu, kdy 150 miliard korun z deficitu podle něj nesouvisí s dopady pandemie, ale s nepromyšlenými změnami v daňové politice a nadzákonnou valorizací penzí. Vláda bude muset řešit pandemickou situaci. „Budeme se muset vrátit k měkkým opatřením, tedy testování ve firmách a vyšší nemocenské, což jsou relativně lehká řešení,“ podotkl.

Jak upozornil, současný vysoký růst cen energií více postihuje chudé domácnosti, které jsou postiženy vysokými sociálními odvody. Daňová reforma podle něj nejchudší pětině lidí pomohla jen velice málo. Pravicovější řešení je nechat jim peníze v příjmu, poznamenal.

Pravicovějším řešením by byla pomoc potřebným skupinám, tedy těm chudším, souhlasil Švejnar. Prokop by řešil například podporu stavebního spoření, kde jsou vysoké poplatky bankám.

Výsledky voleb

Páteční a sobotní sněmovní volby vyhrála koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09 s 27,79 procenta hlasů. Druhé skončilo vládní hnutí ANO s 27,12 procenta, třetí koalice Pirátů a hnutí STAN, která dostala 15,62 procenta hlasů. Čtvrtá SPD získala 9,56 procenta.

Další uskupení do sněmovny nepronikla, skončí v ní tak ČSSD a komunisté. Koalice Spolu a Pirátů se STAN podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu, ve Sněmovně mají 108 z 200 mandátů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme