Volby na Slovensku a v Belgii trhy nerozkolísaly

Lidé na Slovensku a v Belgii odvolili, nejistota ale trvá. Na Slovensku totiž jen o osm parlamentních křesel zvítězila čtyřčlenná středo-pravá koalice, o jejíž stabilitě mnozí experti pochybují. Někteří dokonce nevylučují předčasné volby. V Belgii pak lidový plebiscit ovládla Nová vlámská aliance, jejímž cílem je rozdělení země na sever a jih.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

makléř Pražské burzy

makléř Pražské burzy | Foto: Marián Vojtek

I proto se čeká, že jednání o sestavení nového kabinetu Belgie, země, která je po Řecku a Itálii třetí nejzadluženější v Evropě, budou složitá.

Na Slovensku mnozí výsledek voleb hodnotí jako jakýsi příslib obratu k lepšímu, co se ekonomiky týče. Mluví o tom, že by vláda mohla být rozpočtově odpovědnější. V Belgii naopak volební výsledek skýtá obavy z nejistoty z pohledu celistvosti země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky voleb na Slovensku a v Belgii okomentoval ve Světě o deváté Rádia Česko Jan Jedlička

Finanční trhy na výsledky voleb v těchto dvou zemích reagují umírněně a nijak nepanikaří. Rádiu Česko to řekl manažer evropského úřadu České spořitelny Jan Jedlička.

„Důvod je ten, že nějaké změny v těchto zemích proběhnou, ale nejspíš nikdo nevěří, že by byly radikální typu, že by se Belgie v nejbližších měsících nebo letech rozpadla. Takto černý scénář určitě nikdo nekreslí, takže i finanční trhy se chovají poměrně umírněně.“

„A vzhledem k tomu, že obě ty ekonomiky jsou v tom globálním měřítku spíše podprůměrnými hráči, tak i na jejich domácích trzích stále tím hlavním hybným faktorem je vývoj v celé Evropské unii, situace okolo řeckého zadlužení. To budou asi i v těch nejbližších dnech nejdůležitější faktory, které budou ovlivňovat obchodování na tamějších trzích,“ domnívá se Jedlička.

Letošní deficit slovenská vláda už nezmění

Na Slovensku to vypadá na vytvoření středo-pravé koalice čtyř stran. Dvě z nich - SaS a Híd - jsou sice nováčky, podle Jedličky ale zatím není důvod obávat se o stabilitu či akceschopnost takovéto případné vlády.

„Tyto strany jsou poměrně vyprofilované a myslím, že i pro voliče jsou čitelné právě prostřednictvím osob, které je vedou. Takže nějaké obavy o to, že koalice by byla nestabilní, zatím nepanují.“

„Možná je tam určitý rozpor mezi velice liberální stranou Svoboda a Solidarita a spíše konzervativnější stranou Slovenská demokratická a křesťanská unie, která by byla jedním z partnerů v koalici, ale zatím je všechno toto předčasné. Ta většina osmi křesel oproti té opozici se zdá být zatím dostačující,“ soudí Jedlička.

Středopravý kabinet by nicméně podle něj neměl moc šancí zabránit sedmiprocentnímu deficitu státního rozpočtu, který Slovensku letos hrozí. Povolební vyjednávání totiž nějakou dobu potrvají a nový kabinet se může ujmout funkce nejdříve v červenci, nebo také až na podzim.

„Rozpočet na letošní rok určitě už příliš neovlivní, spíše bych řekl, že bude úspěchem, pokud se vláda sestaví rychle a podaří se jí začít reformovat rozpočet na příští rok.“

Belgie potřebuje stabilní koalici

V Belgii se letos čeká schodek rozpočtu na úrovni 4,8 procenta. Celkové zadlužení tak zřejmě přesáhne 100 procent HDP. To v kombinaci s politickou či národnostní nestabilitou by Jedlička považoval za nebezpečné.

„Belgie je třetí nejzadluženější zemí v celé Evropské unii, po Řecku a Itálii, takže pokud by se tam v řádu jednotek měsíců, to znamená do podzimu, do září, nezformovala stabilní vládní koalice, jejímž cílem by byla úsporná opatření a snižování veřejného dluhu, tak si dovedu představit, že finanční trhy by začaly být nervózní.“

„Dovedu si představit, že by ratingové agentury zareagovaly a snížily by Belgii rating,“ doplnil Jan Jedlička s tím, že do řeckého scénáře má ale Belgie stále daleko.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme