Volby v Maďarsku rozhodnou i o pokračování reforem

Maďarsko v neděli čekají parlamentní volby. Jejich výsledek rozhodne o tom, zda první evropská země, která se v době probíhající krize dočkala pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF), bude pokračovat v nastartovaných reformách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

Předvolební průzkumy v Maďarsku vede opoziční Fidesz. Někteří experti se obávají, že případný vítěz reformy zpomalí nebo i přímo odloží, čímž by porušil podmínky půjčky od měnového fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem České spořitelny Janem Jedličkou pro Rádio Česko

Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky jsou obavy ze zpomalení reforem reálné.

„Situace není o tom, že to bude Fidesz, nebo to budou socialisté. Je to o tom, že nyní v Maďarsku vládne úřednický kabinet nestraníka Gordona Bajnaie a tento kabinet z logiky svého poslání nemá za cíl populismus. Skutečně provádí poměrně drastická a potřebná úsporná opatření,“ uvedl Jedlička.

Jakákoliv politická vláda podle něj bude spíše poslouchat názory obyvatelstva, což může úsporná opatření zpomalit, na druhou stranu nový kabinet k nim může tlačit půjčka MMF, která dosud nebyla vyplacena v plné výši.

„Peníze ze záchranného balíčku jsou uvolňovány po jednotlivých částech a každá část je podmíněná provedením úsporných opatření, která byla dohodnuta. Kdyby skutečně Maďaři pod novou vládou chtěli ustoupit od reformního kurzu, tak hrozí, že mezinárodní fond utáhne kohoutky,“ připomněl Jedlička.

Maďaři se vzdalují dohodnutému schodku

Schodek maďarského rozpočtu už v prvním čtvrtletí dosáhl 70 procent dohodnuté úrovně 3,8 procenta HDP. Předpokládaný vítěz nedělního plebiscitu se už nechal slyšet, že překročení deficitu je téměř jisté. To očekává i analytik Jedlička:

„V současnosti již těch 70 procent je příliš a Maďaři to budou mít velice obtížné, aby schodek stlačili do očekávané hodnoty. Bohužel maďarské ekonomice jako exportně orientované nepřispívá ani současná situace, kdy sice globální ekonomika ožila, ale oživení je velice pomalé.“

Zda pravděpodobné překročení vytčeného schodku ztíží Maďarsku přístup k financím, bude podle Jedličky záviset na tom, o kolik hranici 3,8 procenta překročí.

„Pokud to bude o pár desetin procenta, tak se nic nestane. Pokud by to bylo pět procent a více, tak si dovedu představit, že v současné době, která je citlivá na výsledky veřejných financí, by investoři Maďary velice potrestali,“ podotkl Jedlička.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme