Volby v Německu budou i referendem o stavu ekonomiky

Zítřejší volby v Německu budou referendem o stavu a výhledu domácí ekonomiky. Shoduje se na tom většina expertů, podle kterých nynějí oživení přišlo z pohledu kancléřky Angely Merkelové v pravý čas. Ta by tak společně s koaličními partnery měla svou pozici obhájit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postupimské náměstí v Berlíně

Postupimské náměstí v Berlíně | Foto: Jiří Hošek

Jak ovšem někteří ekonomičtí analytici doplňují, nynější zlepšení je jen přechodou záležitostí po níž přijde další pád. Příští rok tak může být nakonec horší, než ten letošní. A otázkou tak je, zda má právě Merkelová na současnou krizi ten správný recept.

Ekonom České spořitelny Petr Zahradník se domnívá, že momentální oživení je deklarováno pouhým mezičtvrtletními údaji. Meziroční porovnání však hovoří o jasném propadu. Vylepšují se pouze subjektivní ukazatele nálad investorů. Rok 2010 považuje Zahradník spíše za rok stagnační a dynamické oživení neočekává.

Přehrát

00:00 / 00:00

S P. Zahradníkem hovoří ve Světě o osmé K. Dubová

Názor, že teď platí: co je dobré pro německé hospodářství je dobré i pro Česko a potažmo Evropu označil z našeho pohledu za pravdivé z 30 procent, protože právě 30 procenty se Německo podílí na našem exportu.

Německo je skutečně zemí, která může ovlivnit naší ekonomiku. A platí to i pro Evropu, protože německá ekonomika je mostem do Spojených států, zdůraznil Zahradník ve vysílání Rádia Česko.

Roman Chlupatý, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme