Volkswagen, Audi, Porsche a BMW společně vybíraly dodavatele a určovaly ceny komponentů

Německé automobilky Volkswagen, BMW, Audi a Porsche se zřejmě domlouvaly na koordinovaném přístupu k dodavatelům a cenách řady dodávaných komponentů, včetně systémů kontroly emisí u naftových vozů. Napsal to v pátek týdeník Der Spiegel, který citoval z dopisu zaslaného orgánům pro dohled nad hospodářskou soutěží.

Tento článek je více než rok starý.

Frankfurt Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Volkswagen

Automobilka Volkswagen | Zdroj: Reuters

Tyto kartelové dohody byly podle Spiegelu výsledkem setkávání zhruba dvou set zaměstnanců automobilek v rámci celkem 60 zvláštních výborů. V nich se diskutovalo o vývoji aut, brzd, benzinových a naftových motorů, převodovek i systémů kontroly emisí, uvedl Spiegel. Volkswagen už podle týdeníku přiznal možné protikonkurenční chování v dopise, který poslal úřadům 4. července.

Zástupci automobilek v rámci výborů diskutovali dlouhodobě o výběru dodavatelů a cenách komponentů. Od roku 2006 pak debatovali o nákladech systému AdBlue, který omezuje emise z naftových motorů, uvedl týdeník.

Mluvčí skupiny Volkswagen, do níž patří německé značky VW, Audi a Porsche a mimo jiné i česká Škoda, zprávu týdeníku agentuře Reuters odmítl komentovat. Zástupce BMW zatím nebyl k dosažení.

Automobilové emise se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme