Passaty se budou vyrábět v Kvasinách. Volkswagen výrobu přesune z německého Emdenu

Volkswagen přesune do roku 2023 výrobu vozů rodiny Passat do závodu české automobilky Škoda Auto v Kvasinách, kde se budou vyrábět spolu s modely Škoda Superb a Kodiaq. Oznámil to na páteční tiskové konferenci šéf koncernu VW Herbert Diess.

Wolfsburg (Aktualizováno: 18:35 16. 11. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod Škoda Auto v Kvasinách (ilustrační foto)

Závod Škoda Auto v Kvasinách (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Šéf automobilky Herbert Diess přesun odůvodnil tím, že v České republice je výroba levnější. „Jsme rádi, že na základě tohoto rozhodnutí budeme i nadále vyrábět naši vlajkovou loď, model Škoda Suberb, v České republice,“ uvítal plány Maier v písemném vyjádření pro Radiožurnál.

V Kvasinách se v současnosti vyrábějí také modely Škoda Karoq a Seat Ateca. „Jejich výrobu přesuneme do nového závodu, který by se měl nacházet ve východní Evropě," řekl Diess. Jeho přesné místo zatím nebylo vybráno. Odboráři mladoboleslavské automobilky se k tomu zatím nevyjádřili.

Automobilka Fiat Chrysler prodá divizi Magneti Marelli. Ta mimo jiné vyrábí na Vysočině světlomety

Číst článek

Přesun výroby je součástí nového pětiletého plánu, o kterém v pátek jednala dozorčí rada. Nový plán se zaměřuje hlavně na výrobu elektrických vozů, které se budou vyrábět v německých závodech v Emdenu, Hannoveru a Cvikově (Zwickau). Právě v Emdenu se nyní vyrábějí Passaty.

Více než 100 trhů

V zájmu dalšího růstu v Evropě chce Volkswagen rozšířit od roku 2022 svoji výrobní kapacitu ve východní Evropě o další závod. Ten se zaměří na výrobu více značek skupiny. O jeho umístění zatím automobilka nerozhodla, pouze uvedla, že bude ve východní Evropě. Německá média již dříve spekulovala, že bude v Bulharsku nebo v Turecku.

Škoda loni dodala celosvětově 1,2 milionu vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice. Vyrábí i v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává víc než 35.000 lidí a je aktivní na více než 100 trzích.

Škoda již nemá v České republice dostatečné kapacity a některé její vozy se vyrábějí v jiných továrnách koncernu. V roce 2014 vyrobila Škoda jeden milion aut, nyní je to už zhruba 1,23 milionu a tento počet by měl v příštích letech dál výrazně růst.

Jakub Horáček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme