Volkswagen chystá rozsáhlé propouštění

Největší evropská automobilka Volkswagen bude významně propouštět. Do roku 2009 zruší v rámci rozsáhlé restrukturalizace až 20.000 pracovních míst. Cílem zeštíhlení je obnovit ziskovost základní značky Volkswagen, protože ta stále balancuje na zisku a ztráty, zatímco celý koncern je jinak výrazně ziskový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: autobytel.com

"Restrukturalizační program by mohl mít dopady až na 20.000 přímých a nepřímých zaměstnanců v rámci značky Volkswagen Passenger Car," uvedl podnik v tiskové zprávě po schůzce řídícího týmu.

Volkswagen v celém světě zaměstnává přes 340.000 lidí a pokud by jich propustil 20.000, znamenalo by to snížení počtu pracovní síly o 5,8 procenta.

"Cílem není propustit 20.000 lidí," řekl na tiskové konferenci v ústředí podniku jeho generální ředitel Bernd Pischetsrieder. Volkswagen se zaměří i na úpravu kapacit ve svých výrobních závodech, ale nesdělil, kterých provozů by se propouštění dotklo nejvíce.

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí automobilky Škody Auto Evžen Krauskopf, zaměstnanci mladoboleslavské automobilky se propouštění obávat nemusí. "Škody Auto se tato restrukturalizace personálu netýká, jedná se o závody značky Volkswagen," uvedl.

Zástupci Škody Auto v poslední době opakují, že po loňském rekordním prodeji očekávají další významné zvyšování odbytu. Má k tomu přispět letošní rozběh čtvrté modelové řady roomster a zvyšování výroby v zahraničních závodech, včetně plánované výroby vozů Škoda v Rusku a Číně.

Volkswagen zahájil ambiciózní úsporný program v loňském roce. V září oznámil, že bude v Německu montovat nový sportovní vůz, u něhož hrozilo, že bude výroba přesunuta do zahraničí. Podnik však s odboráři dohodl takové podmínky, které mu umožní snížit náklady na výrobu.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme