Safe Diesel žaluje Volkswagen u pražského soudu. Tentokrát zastupuje 1050 řidičů

Společnost Safe Diesel v pátek podala k Obvodnímu soudu v Praze 8 hromadnou žalobu na koncern Volkswagen za 1050 majitelů vozů, které byly vybavené softwarem zkreslujícím výsledky emisních testů. Už dříve kvůli aféře dieselgate podala žalobu za 1375 majitelů dotčených aut. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

V Německu již Volkswagen akceptoval pokutu ve výši jedné miliardy eur a odškodnění se domáhají stovky tisíc spotřebitelů v celé Evropě. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Safe Diesel vymáhá za každého vlastníka vozu, který se připojí k žalobě, náhradu 220 tisíc korun. Celková žalovaná částka dosáhla téměř 550 milionů korun. Soud by mohl nařídit první jednání ještě do konce letošního roku. Koncern v tuzemsku zažaluje i další firma DieselGate, která uvádí, že se k ní připojilo přes sedm tisíc vlastníků aut.

Desítky lidí žalují automobilky Volkswagen a Škoda. Chtějí odškodné za emisní skandál

Číst článek

„Dnes jsme podali na Městský soud v Praze 8 žalobu za dalších 1050 klientů. Dotčení spotřebitelé se mohou prostřednictvím našich stránek www.safediesel.cz i nadále přidávat k žalobě, doporučujeme ale, aby tak učinili ideálně do 18. září, poté se může část nároku promlčet,“ uvedl advokát František Honsa z kanceláře BBH, která bude poškozené spotřebitele před soudem zastupovat.

Emisní skandál propukl před třemi lety, když americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září oznámila, že v automobilech koncernu Volkswagen objevila zařízení, které dokáže ovlivnit množství vypouštěných emisí. Daný software dokáže rozpoznat, že automobil prochází emisním testem, během kterého vypouštěné škodlivé látky automaticky sníží.

165 tisíc zasažených aut v Česku

Celkově se problém dotkl 11 milionů aut, z toho 1,2 milionu škodovek. V Česku se týká asi 165 tisíc aut, ze dvou třetin značky Škoda.

V USA Volkswagen vyplatil majitelům dotčených vozů odškodné 5100 až 10 tisíc dolarů. Majitelům také nabídl opravu či zpětný odkup jejich vozu. V Německu již koncern akceptoval pokutu ve výši jedné miliardy eur a odškodnění se domáhají stovky tisíc spotřebitelů v celé Evropě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme