Volkswagen i přes pokles vykázal zisk. Rezervy padnou na odkup Porsche

Koncern Volkswagen vykázal ve druhém čtvrtletí tohoto roku zisk ve výši 494 miliónů eur. Oproti stejnému období v minulém roce se jedná o pokles o 81 procent. Poté, co ve středu trh překvapily svými černými čísly japonské automobilky Honda a Nissan, se ale jedná o pozitivní signál přicházející z globální krizí těžce zkoušeného automobilového sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

boční pohled

boční pohled | Foto: Volkswagen

V roce 2008 například v prvním pololetí vydělal koncern 2,5 miliardy euro, v druhém čtvrtletí se pak následně jeho zisk meziročně snížil o 83 procent na 283 milionů eur.

Čísla potvrzují, že Volkswagenu, který figuruje na automobilovém trhu coby největší evropská automobilka, se ekonomická krize nevyhnula. Za první pololetí klesl prodej Volkswagenu o 9,4 procenta na 51,2 miliardy eur.

Přesto koncern na začátku týdne přišel se zprávou, že hodlá koupit majoritní balík akcií další německé automobilky Porsche. Podle německých médií je teď téměř jisté, že Volkswagen postupně Porsche převezme, a že se výrobce sportovních vozů ze Stuttgartu zařadí do flotily koncernových značek, kam patří i mladoboleslavská Škodovka. Na tahu je nyní dozorčí rada Volkswagenu, která se má sejít ve čtvrtek odpoledne a rozhodnout o dalších krocích.

Vedení Volkswagenu se ale obává, že po spojení s Porsche přijde o svůj rating, a proto zvažuje prodej akcií až za čtyři miliardy eur, což by mohlo zklidnit situaci na akciových trzích. Podle analytika společnosti BH Securities Petera Čaputy je krok automobilky z ekonomického hlediska logický.

"Jestliže Volkswagen koupí Porsche, bude automobilku kupovat s dluhy, které bude muset následně konsolidovat. Musí tedy zákonitě navýšit svůj základní kapitál a vydání dalších akcií do oběhu je zřejmě nejlepší cesta," řekl Rádiu Česku Čaputa.

Současné rezervy Volkswagenu na převzetí nestačí

Samotné převzetí Porsche v současné kritické situaci, které sektor čelí, bude pro Volkswagen doslova křest ohněm. Celá transakce totiž může budoucí hospodářské výsledky automobilky ovlivnit jak v dlouhodobém horizontu, tak i v krátkodobém. Aktuálně má Volkswagen rezervy v hotovosti na úrovni 11 miliard euro, dluh Porsche ale činí asi 14 miliard.

Pomine-li se finanční stránka věci, vyvstává otázka, zda se Porsche do skupiny Volkswagen vůbec hodí. Podle mnohých expertů může Porsche výrazně pomoci zlepšit portfolio a renomé už tak proslulého koncernu. Myslí si to také redaktor měsíčníku Auto-motor a sport Michal Štengl, podle kterého se Porsche zařadí po bok například značky Bentley nebo Lamborghiny, které stihl podobný osud.

"Pro Volkswagen je Porsche dobrou akvizicí, která jeho nabídku rozšíří. Je to tradiční značka se skvělým zázemím a tradicí, do budoucna bude patrně opět ziskovou," míní Štengl, který se obává pouze faktu, že některé modely Porsche (Cayenne) by si mohly v rámci koncernu navzájem konkurovat.

Podle Štengla navíc nebude mít chystaná fúze negativní dopad na zákazníky obou značek. "Jednoznačně dojde k užšímu provázání vývoje, což v praxi znamená, že si firmy rozdělí náklady a knot how na vývoj některých modelů, a to bude výhodné jak pro koncern, tak pro zákazníky," myslí si Štengl.

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Koncern Volkswagen zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Mluvíme s analytikem BH Securities Petrem Čaputou a redaktorem měsíčníku Auto, motor a sport Michalem Štenglem.

Přečtěte si také:
Dluhy automobilky Porsche jsou větší, než se předpokládalo
Německou automobilku Porsche nejspíš převezme koncern Volkswagen
Zadlužená automobilka Porsche prý našla nové potenciální investory
Porsche odmítá ultimátum Volkswagenu
Porsche odmítlo záchranu z rukou Volkswagenu
Vrcholí boj mezi automobilkami Volkswagen a Porsche
Volkswagen nečekaně přerušil rozhovory s Porsche o fúzi

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme