Volkswagen investuje do nové továrny na Slovensku půl miliardy eur

Německá automobilka Volkswagen investuje na sousedním Slovensku půl miliardy eur, tedy téměř 14 miliard korun, do nové továrny, jejíž stavba bude zahájena v Bratislavě již příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail

detail | Foto: Volkswagen

Volkswagen na Slovensku postaví novou karosárnu. Koncern již v zemi zaměstnává 10 tisíc lidí a patří k největším tamním exportérům. Vyrábí tam hlavně menší vozy, karoserie pro SUV a na podzim oznámil i plánovanou výrobu nenalakovaných karoserií značky Bentley.

Investice koncernu v České republice jsou nicméně podstatně větší. Škoda auto v posledních letech investuje průměrně 700 milionů eur. Ale nejdůležitější je, do čeho peníze jdou, zdůrazňuje šéfredaktor elektronického magazínu Auto Tablet Vladimír Rybecký:

„V České republice Škoda Auto investuje také do vývoje a do podpory výchovy mladých techniků. Třeba v loňském roce bylo otevřeno nové motorové centrum. Nestálo zase tak astronomickou sumu, jednalo se asi o 50 milionů eur, ale důležité je, že je to podpora českých inženýrů, českých techniků a vývojových prací. To je mnohem víc, než pouhé montování aut, jako je v jiných automobilkách nebo jako je tomu na Slovensku.“

Volkswagen nedávno oznámil i nové investice v Polsku. Vyrábí tam užitková vozidla a plánuje letos investovat v přepočtu přibližně 22 miliard korun.

Pro srovnání v továrně Škodovky v Kvasinách na Královéhradecku plánuje investovat do rozšíření výroby dalších 13 miliard korun.

S prodejem aut nebude mít Volkswagen problém, myslí si Rybecký: „Některé automobilky v Evropě mají veliký problém s tím, že mají nevyužitou kapacitu. Na druhé straně koncern Volkswagen v současné době řeší to, že potřebuje větší kapacitu a buduje nové továrny. Je to proto, že Volkswagen ta auta zatím dokáže prodat. A vše nasvědčuje tomu, že jich dokáže prodat víc. I když jsou problémy třeba s vývozem do Ruska.“

Volkswagen zůstává největší automobilkou v Evropě. A do tří let se chce stát největším výrobcem automobilů na světě.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme