Volkswagen manipuloval s emisemi i v Evropě, EK vyzvala země EU k vyšetřování

Volkswagen manipuloval s emisními měřeními u naftových vozů i v Evropě nejen ve Spojených státech. Uvedl to dnes německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Zatím neví, kolik jich přesně bylo. Evropská komise proto vyzvala všechny členské státy Evropské unie, aby zahájily vlastní vyšetřování případu manipulací s emisními testy u naftových vozů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr dopravy potvrdil, že VW manipuloval s emisemi i v Evropě

Německý ministr dopravy potvrdil, že VW manipuloval s emisemi i v Evropě | Zdroj: Reuters

„Byli jsme informováni, že také v Evropě jsou vozidla s dieselovými motory 1,6 a 2,0 litru ovlivněny manipulacemi,“ řekl novinářům ministr Dobrindt. Informaci se podle něj dozvěděla ministerská komise včera večer ve Wolfsburgu.

Zatím se ale neví, kolika vozů se to přesně týká a kolik automobilů bude Volkswagen povolávat do servisu. Přesný počet by měl být znám v nejbližších dnech. Evropská komise v reakci na aféru vyzvala všechny unijní státy, aby zahájily vlastní vyšetřování manipulací s emisemi u naftových vozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie bude kontrolovat vozy Volkswagenu i francouzské výroby, informoval z Paříže zpravodaj ČRO Jan Šmíd

„Vyzýváme tímto všechny členské státy - kromě těch, které už tak učinily - aby provedly všechna potřebná šetření. Chceme získat celkový obraz o tom, zda a kolik vozidel certifikovaných v Evropské unii je vybaveno tímto zařízením, které evropský zákon zakazuje,“ požaduje mluvčí Evropské komise Lucia Caudetová.

Automobilka Audi, která patří do koncernu Volkswagen, už potvrdila, že pochybné motory jsou namontované i do jejích čtyř modelových řad.

Německá automobilka musela tento týden přiznat, že software, který emisní testy záměrně oklamal, instalovala do 11 milionů svých automobilů. V USA, kde se na podvod přišlo, za to může dostat pokutu až 18 miliard dolarů.

Akcie Volkswagenu po hlubokém propadu kvůli skandálu s emisemi dál rostou

Číst článek

Francouzští ministři na aféru kolem emisních testů automobilky Volkwagen okamžitě reagovali. Připravuje se série rozsáhlejších kontrol vozů, které spadají pod německý koncern, a navíc i kontroly francouzských vozů.

Ministr pro hospodářství Emmauel Macron ale varoval před panikou a zdůraznil, že se zatím neprokázalo, že by nějaká francouzská konstruktérská společnost postupovala obdobně jako německý koncern.

Německo nařídilo kontrolu vozů VW kvůli skandálu s emisemi | Foto: ČTK

Koncern Volkswagen přiznal, že softwarem určeným k falšování testů emisí bylo po světě vybaveno 11 milionů aut | Foto: ČTK/AP Michael Probst

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme