Volkswagen nečekaně přerušil rozhovory s Porsche o fúzi

Německá automobilka Volkswagen překvapivě přerušila námluvy s automobilkou Porsche. Jednání o vzájemné fúzi prý postrádají konstruktivní atmosféru, zaznělo totiž z odborové rady Volkswagenu. Nečekaný krok vzešel z iniciativy šéfa mocné odborové rady Volkswagenu Bernda Osterloha. Ten Porsche vyzval k tomu, aby si firma ujasnila, co vlastně chce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéry aut

Premiéry aut | Foto: Jan Říha

Výrobce sportovních vozů Porsche sužují vážné finanční problémy, kvůli kterým už sešlo z jeho plánovaného převzetí Volkswagenu. Leccos naznačuje, že obětí převzetí ze strany Volkswagenu se stane naopak Porsche. Spekuluje se o ceně 11 miliard eur.

Odbory stuttgartské automobilky mají pocit, že je spoluvlastník Porsche a zároveň jeden z nejmocnějších mužů Volkswagenu Ferdinand Piëch "zradil" a plánují na pondělí mohutnou demonstraci.

Podle informací serveru Spiegel.ONLINE se Porsche také zajímá o státní pomoc z programu spolkové vlády na podporu hospodářského růstu. Stejný krok zvažuje automobilka BMW.

Zvláštní program o celkové hodnotě 115 miliard eur pamatuje na společnosti ohrožené současnou krizí. Podle serveru Spiegel.ONLINE pošilhávají po státní půjčce jak Porsche tak BMW.

Porsche prý uvažuje o půjčce z takzvaného "Deutschlandfondu" v hodnotě jedné miliardy eur. Mluvčí firmy ale odmítá, že by společnost potřebovala záruky od státu nebo zemských vlád. Stejnou cestou se chce zřejmě vydat taky automobilka BMW.

Žádost o půlmiliardovou půjčku už podal řetězec obchodních domů Arcandor. "Spolu s dceřinými firmami Quelle a Karstadt máme v Německu 53.000 zaměstnanců a jak hospodářsky, tak i společensky celostátní význam," obhajuje nárok na půjčku šéf koncernu Karl-Gerhard Eick.

Konkurenční firmy Metro a Otto by ale případnou státní pomoc považovaly za zásah do hospodářské soutěže a vyzvaly německou spolkovou vládu k maximální opatrnosti.

Přečtěte si také:
Porsche nepohltí automobilku Volkswagen, v plánu je fúze obou koncernů
Volkswagen bude vyrábět nové rodinné auto v Bratislavě
Evropská komise stupňuje tlak na Německo kvůli zákonu o Volkswagenu
Porsche získá majoritní podíl ve Volkswagenu
Boj o moc ve Volkswagenu se dramatizuje; šéf Porsche měl být odposloucháván

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme