Volná místa a levné pivo. Francouzská ambasáda láká mladé na práci v Česku

Francouzská ambasáda v Praze spustila speciální internetové stránky s názvem „Czech emploi“. Zájemci o zaměstnání na nich najdou nejen pracovní nabídky, ale taky praktické informace jako třeba, kde najít ubytování nebo kolik v Česku stojí pivo.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská vlajka

Francouzská vlajka | Foto: Jacqueline Macou | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Matthieu Blouin v Česku našel jedno ze svých prvních stálých zaměstnání. Seznámil se tu i se svou manželkou, mají dvě děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pracovní příležitosti, nízká nezaměstnanost nebo třeba levné pivo. Francouzská ambasáda v Praze láká mladé Francouze, aby přijeli pracovat do Česka. Více si poslechněte v reportáži Martina Baluchy.

„Bydlím v Česku už 14 let. Učím se česky, ale je to opravdu těžký,“ směje se Matthieu a dodává, že češtinu ve své práci nepotřebuje.

Pracuje totiž v mezinárodní společnosti v Praze. Od svých francouzských přátel ví, že ve Francii je podstatně těžší získat první pracovní zkušenosti.

„Ve Francii musíte mít diplom z prestižní školy. Je taky dobré mít za sebou několik neplacených stáží. Zatímco tady v Praze je skutečně velmi jednoduché získat práci a první zkušenosti, které se pak hodí do životopisu,“ říká pro Radiožurnál.

Podobný názor má i Francouzka Scarlett Bertrandová, která do Česka přijela před rokem. „Mám přátele, kteří mají skutečně problémy najít zaměstnání. Na druhou stranu znám i lidi, kteří dostali smlouvu ještě před ukončením studií.“

Přichází doba, kdy bychom měli hovořit o řízené migraci, říká slovenský premiér. Zemi chybí pracovníci

Číst článek

Francie patří mezi unijní země s nejvyšší nezaměstnaností. Bez práce tam je přes devět procent lidí, ještě vyšší procento je mezi mladými. Česko má naopak vůbec nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

Právě toho chce využít francouzská ambasáda v Praze. Její nové stránky ale nemají pomáhat jen Francouzům. „Chceme pomoct i českým zaměstnavatelům překonat obtíže spojené s nedostatkem pracovní síly. Stránky můžou sloužit Francouzům, ale můžou zároveň pomoct i České republice,“ zdůrazňuje francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharague.

To ostatně potvrzuje i Ladislav Minčič z české Hospodářské komory: „Největším rizikem a největší bariérou růstu, ale i stabilního rozvoje firem v České republice je právě nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Je to napříč všemi kvalifikacemi.“

Czech Emploi || Page d'accueil

Czech emploi a pour but de vous aider à trouver votre premier emploi en République tchèque et vous informe sur tous les aspects de votre expatriation grâce à l'expertise de l'Ambassade de France à Prague.

Na stránkách, které francouzská ambasáda spustila v květnu, je zhruba dvě stě pracovních nabídek, pro které není nutná znalost češtiny. Práci tam nabízejí české i mezinárodní firmy, které hledají třeba vědecké pracovníky nebo zaměstnance do call center a technických oborů. Projekt nových internetových stránek financují hlavně čeští partneři.

„Mezi naše sponzory patří například Brno a Jihomoravský kraj, kteří chtějí přilákat zaměstnance ze zahraničí,“ popisuje francouzský atašé pro vědu a vysoké školy Mathieu Wellhoff. Francouzská komunita v Česku za posledních pět let vzrostla o více než třetinu. Teď tu podle ambasády žije zhruba 5 tisíc Francouzů.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme