Volno na Velký pátek ekonomice příliš neuškodí, ztráty může vyvážit zvýšená spotřeba

Volno na Velký pátek české ekonomice letos příliš neuškodí. Nový státní svátek by podle odhadů ekonomů neměl být pro průmysl příliš ztrátový. Navíc letošní rok je přestupný a tedy o den delší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velikonoce v Lahovicích

Velikonoce v Lahovicích | Foto: Monika Puchingerová

Hned čtyři svátky letos navíc připadají na víkend – Svátek práce a Den vítězství se slaví o nedělích 1. a 8. května, Štědrý den vychází na sobotu a první svátek vánoční na neděli.

„Dlouhodobě se nový svátek projeví ve všech letech, ale krátkodobě v rámci jednoho roku se může zavedení jednoho nového volného dne vyrušit jinými faktory, třeba tím, že je přestupný rok nebo tím, jak jsou umístěny v rámci týdne jednotlivé státní svátky,“ potvrdil hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

„Konzumuje se více jídla, více nápojů, takže se to možná dá zařadit spíš k těm svátkům, které nebudou tak negativní, protože výpadek pracovní doby bude částečně nahrazovat vyšší spotřeba,“ dodal Marek.

Denní ztrátu HDP v Česku odhaduje ekonom společnosti Deloitte na zhruba 0,26 procenta. V přepočtu tedy asi kolem 12 a půl miliardy korun.

Státní svátky | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme