Vondra: Některé strategické investice v Rusku nejsou bezpečné

Zahraniční investice v některých strategických odvětvích nejsou v Rusku bezpečné. Českému rozhlasu to v Berlíně na okraj konference o vztazích Evropské unie s Ruskem řekl vicepremiér Alexandr Vondra. Podle něj jsou ohroženy především investice v petrochemickém a těžařském průmyslu, které moskevská vládní garnitura považuje za majetek státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra | Foto: Marián Vojtek

Obavy o britské investice v Rusku dala minulý týden najevo londýnská vláda. Alexandr Vondra si myslí, že oprávněně.

"V první fázi se Putin hodně soustřeďoval na to, aby renacionalizoval ty podniky, které byly v ruskou soukromého ruského kapitálu, a teď přicházejí zvolna na řadu západní společnosti," uvedl Vondra.

Problémy zatím potkaly společnosti Shell a BP. Vondra si nemyslí, že by byly ohroženy třeba ty sektory, ve kterých podnikají čeští byznysmeni. Zahraničněpolitický mluvčí CDU/CSU Eckart von Klaeden v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že by měl i v oblasti investic platit princip reciprocity.

"Pokud chce Rusko v Evropské unii investovat, a zájem je velký, tak musejí být ruské investice stejně chráněny jako naše investice v Rusku. Když by se našim investorům dostalo špatného zacházení, museli bychom uvažovat o tom, že některé části hospodářství označíme za strategické a Rusové by v nich nesměli investovat," řekl von Klaeden.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme