Vrcholí boj mezi automobilkami Volkswagen a Porsche

Zadlužená německá automobilka Porsche má do zítřka oznámit, jestli přijímá záchranný plán konkurenčního koncernu Volkswagen. Výrobce sportovních vozů se přitom zadlužil právě při pokusu o převzetí Volkswagenu. Porsche tvrdí, že se nenechá vydírat a hledá jiné řešení kritické situace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porsche Cayenne GTS

Porsche Cayenne GTS | Foto: Ondřej Jánoška

Porsche stačilo získat 51 procent akcií Volkswagenu plus opce na nákup dalších akcií. Výrobce sportovních vozů si ale ukousl příliš velké sousto a jeho dluhy se vyšplhaly na 9 miliard eur.

Volkswagen teď přišel se záchranným plánem, na jehož konci by byla fúze obou automobilek. Klíčovým bodem plánu je odkoupení 49procentního podílu v Porsche. To by se mělo v příštích hodinách k této nabídce vyjádřit. Jinak musí počítat s tím, že po něm bude Volkswagen požadovat rychlé splacení sedmisetmiliónové půjčky.

Odboráři Porsche mluví o vydírání a ultimátu, které nepatří do 21.století. Ministerský předseda Dolního Saska, které je druhým největším akcionářem Volkswagenu popřel, že by šlo o ultimátum. Porsche vede současně jednání s potenciálními investory z Kataru, která jsou prý na dobré cestě.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme