Všechny bankovní účty budou v centrálním registru. Zůstatky kont ale evidovat nebude

Senát schválil centrální registr pro bankovní účty. Rejstřík, který povede Česká národní banka, nebude obsahovat údaje o zůstatcích na kontech. Sloužit by měl hlavně v boji s daňovými úniky nebo s financováním terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lupa, investigace, kalkulačka, kancelář, účty

lupa, investigace, kalkulačka, kancelář, účty | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Jde o evidenci, která bude u České národní banky. My s tím nemáme vůbec nic společného. Bude to používat policie, státní zástupci, zkrátka bezpečnostní složky,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Někdo říká, že je to shromažďování. Ono to není shromažďování, to je evidence, která existuje na 50 místech a bude existovat de facto propojením na jediném místě,“ dodal.

Historie údajů bude podle schválené předlohy vytvářena až po zahájení provozu evidence. Data by měla být archivována deset let. Centrální banka bude zveřejňovat celoroční statistické údaje o využívání centrální evidence účtů.
(zdroj: ČTK)

Policie původně chtěla kvůli potírání daňové kriminality zavést registr, který měl obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. Proti tomu se ale postavila centrální banka. Nynější návrh vychází z dohody ministerstva a ČNB.

„Ten registr je zcela zbytečný, protože již dnes mohou orgány činné v trestním řízení v případě potřeby obeslat banky jedním hromadným e-mailem a mohou brzy získat potřebné informace,“ kritizovala centrální evidenci účtů senátorka za ODS Veronika Vrecionová.

Podle ní bude jen otázkou času, kdy se budou registrovat i zůstatky na účtech a dispoziční práva.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme