Všechny vratné lahve ode dneška za tři koruny

Obchody musí ode dneška vykupovat skleněné láhve za tři koruny. Mezi vyhláškou stanovenými typy vratných obalů jsou nejběžnější typy - litrové láhve na víno, sedminkové na minerální vodu a na ovocný sirup, dva typy pivních láhví půl litru, třetinková láhev na limonádu, sodovou a minerální vodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lahve

lahve | Foto: history-of-cider.com

Prodejci nápojů musí ode dneška vykupovat zpět prázdné láhve za jednotnou cenu tři koruny. Jedná se o sedm vybraných typů skleněných obalů mezi které patří litrové láhve na víno, dva typy půlitrových pivních láhví i láhve na minerálku a limonádu. Podle mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Anny Stárkové je změna zákona o obalech motivovaná nejen ochranou životního prostředí ale také právem zákazníků. "Tak aby nedocházelo k různým cenám v různých obchodních řetězcích, aby nakupující věděl, že za určitý druh skleněného vratného obalu všude dostane zpět 3 koruny."

Odborníci na odpadové hospodářství tuto změnu vítají. Podle Zdeňka Pospíchala z brněnského Vysokého učení technického totiž sílily tlaky na úplné zrušení vratných skleněných obalů. "Byly rozdíly v obchodech. Za některé láhve bylo deset haléřů a byl ekonomický tlak na to, aby se ty vratné lahve nepoužívaly. Z dlouhodobého pohledu odolalo pivo. Legislativa tlačí na nějaký rozumný kompromis, aby nám ten materiál neprotekl jednorázově společností, aby chodil dokola."

Podle Pospíchala je totiž vracené sklo mnohem šetrnější k životnímu prostředí než PET lahve a pro nás zákazníky také levnější. "Pet lahev je jednocestná a její cena je řádově přes čtyři koruny. Není tedy zájem ji vrátit zpátky nikam ani z hlediska materiálu, takže tam platím jako spotřebitel plnou cenu. Kdežto u té lahve, která chodí dokola a logistika funguje i obráceně, tak se pohybují ty náklady na celou tu logistiku včetně mytí kolem 40 haléřů - pro spotřebitele."

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme