Všeobecná zdravotní pojištovna je ve finanční tísni

Největší zdravotní pojištovna v zemi je ve finanční tísni. Podniky jí na pojistném dluží 13 miliard korun. Proto se opožďují její platby především ambulantním lékařům a ti se dostávají do problémů. Pojišťovna proto žádá nemocnice, aby jí vrátily peníze, které dostaly navíc na zálohách. Pokud tak neučiní, sama jim je v půlce prázdnin strhne ze zálohových plateb. O problému ráno jednala ministryně Marie Součková s premiérem Vladimírem Špidlou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operace

operace | Foto: Armáda ČR

Součková je přesvědčena, že Všeobecná zdravotní pojišťovna by neměla chtít od nemocnic dlužných 836 milionů najednou, ale postupně. VZP by prý měla krýt svoje případné problémy z rezervního fondu. Právě kvůli tomuto problému se šéfka resortu zdravotnictví ráno sešla s premiérem Vladimírem Špidlou. Součková usilovala o setkání s premiérem delší dobu. Teprve páteční rozhodnutí správní rady VZP požadovat od nemocnic okamžité vrácení dluhů pohnulo premiéra k tomu, že ji neprodleně přijal. U některých nemocnic se totiž stržená částka rovná měsíční platbě, takže v jednom měsíci nedostanou nic. Ministryně Špidlu informovala i o tom, jak chce řešit zadluženost nemocnic, které kraje převzaly od státu s téměř šestimiliardovým dluhem.

Podle ministryně zdravotnictví Marie Součkové je situace vážná, protože by mohla být ohrožena dostupnost a kvalita zdravotní péče. Řešit celou věc by podle ní pomohl nový zákon o zdravotním pojištění, tomu se ale brání zaměstnavatelé: "Bohužel odpovědní zástupci ve správní radě pojišťovny za zaměstnavatele odmítají právo veta pro státní zaměstnance, kteří by hlídali pohyb ve smyslu finanční nerovnováhy. Bylo by vydávání na úhrady kontrolované a také transparentní. Tyto zákonné ormy již byly odevzdány, musíme ještě vyčkat podpory v rámci tripartity."

Součková sice přiznává, že situace je vážná, krach VZP prý nehrozí. "Nemůžeme předčasně nějakým způsobem přivádět do stresu nebo paniky pojištěnce VZP. Formou stabilizace je právě přijetí těchto novel, které se dotýkají všeobecné zdravotní pojišťovny a právě i právo veta umožní v prvopočátku zablokovat nedobrá rozhodnutí, která se týkají finanční rovnováhy."

Schůzka se sociálními partnery se uskuteční 17.června.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme