Vstup Alibaby na burzu byl rekordně úspěšný, majitelům vynesl miliardy dolarů

Čínská internetová firma Alibaba se stala jednou z nejcennějších společností světa. Její zakladatel Jack Ma je oficiálně nejbohatším mužem v Číně. Ocenění společnosti prudce vzrostlo po jejím vstupu na burzu v New Yorku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř sleduje vývoj akcií Alibaby na burze v New Yorku

Makléř sleduje vývoj akcií Alibaby na burze v New Yorku | Zdroj: Reuters

Akcie Alibaby se začaly obchodovat poprvé v pátek. Premiéra se stala největší prvotní emisí ve světové historii.

Už první den v rámci vstupu na burzu společnost prodala 320 milionů akcií. Později ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy uvedla, že upisovatelé uplatnili opční práva na koupi dodatečných 48 milionů akcií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vstup čínské internetové firmy Alibaba na trh byl rekordně úspěšný. Informuje redaktorka Jitka Hanžlová

Celkově tak emise vynesla zhruba 25 miliard dolarů, v přepočtu 536 miliard korun. To je o tři miliardy dolarů více než dosavadní držitel rekordu z roku 2010, čínská banka Agricultural. A například Facebook při svém vstupu na burzu vydělal o devět miliard dolarů méně.

Spoluzakladateli Alibaby a jejímu šéfovi Jackovi Ma díky vstupu firmy na burzu stoupla hodnota majetku přibližně o miliardu dolarů na celkem 26,5 miliardy dolarů. Téměř čtvrtinový podíl drží americká internetová společnost Yahoo, významný část měla i japonská Softbank.

Část získaných peněz si původní akcionáři nechají pro sebe, chtějí ale také financovat další expanzi Alibaby. A to nejen v Číně, kde má 80 procent trhu, a jinde v Asii, ale především na severoamerický trh.

Čínský gigant chystá útok na americký trh

Manažery však čeká při pronikání na americký trh těžká zkouška. Ve Spojených státech totiž mají dominantní postavení dva velice silní internetoví prodejci, připomíná makléř společnosti Patria Roman Koděra.

„Jedním z nich je Amazon a druhý eBay. V porovnání s až monopolní pozicí v Číně a v Asii zde ta situace nebude tak jednoduchá a budeme vidět, zda-li ambice, které společnost má, budou naplněny. A proto nadále zůstávají vysoká očekávání od samotného managementu a samotné společnosti.“

Vedení firmy je ze západního pohledu poněkud zvláštní. Bývalí zaměstnanci uvádí, že připomíná sektu a srovnávají to s nadšením a fanatismem původních čínských komunistů. Šéfové firmy jsou bezvýhradně uznáváni a ctěni. Své podřízené vedou k frenetickým výkonům a absolutní loajálnosti.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme