Vstup virtuálních mobilních operátorů se blíží, volali bychom levněji

Volání v Česku by už brzy mohlo být levnější. Vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu, která platí od prvního července, na tuzemský trh pouští virtuální operátory a Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) usnadňuje případné odhalení kolektivní dominance mobilních operátorů. ČTÚ by pak mohl nařídit regulaci jejich služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Malý popsal úkoly Českého telekomunikačního úřadu

Ondřej Malý popsal úkoly Českého telekomunikačního úřadu | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Virtuální operátoři nemají svou vlastní síť, pouze díky smlouvě o přístupu a propojení využívají síť velkého operátora. Obvykle se zaměřují na zákazníky z řad domácností, pro které to znamená větší výběr tarifů a služeb.

„V západoevropských zemích mají virtuální operátoři podíl kolem deseti až dvaceti procent. V Německu jich existuje 130, svého operátora mají například společnosti Tesco nebo Aldi. Někteří operátoři jsou zaměření na specifickou skupinu zákazníků, například na tureckou menšinu, která často volá do Turecka,“ vysvětluje člen Rady ČTÚ Ondřej Malý.

Přehrát

00:00 / 00:00

K případnému vstupu virtuálních operátorů na český trh se pro Radiožurnál vyjádřil člen Rady ČTÚ Ondřej Malý.

Ministerská vyhláška však podle Malého není klíčem k tomu, aby se virtuální operátoři na český trh dostali. Přehnaný optimismus tedy není na místě.

„Je třeba nejdříve udělat analýzu příslušného relevantního trhu. Zákon nám umožňuje uložit nápravná opatření, například operátorům nařídit, aby virtuální operátory pustily do své sítě, jen na základě analýzy trhu, která právě probíhá,“ vysvětluje Malý s tím, že pokud by analýza kolektivní dominanci neodhalila, záleželo by jen na velkých operátorech, jestli se s virtuálními operátory dohodnou a pustí je na trh.

O kolik by vstup virtuálních operátorů na trh zlevnil stávající ceny volání, si Ondřej Malý odhadnout netroufá. Obecně ale podle něj platí, že pokud je více konkurenčních hráčů na trhu, cenová hladina klesá.

Veronika Sedláčková, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme