Vstupem do Evropské unie si Česko polepšilo

Noví zahraniční investoři, zlepšení zahraničního obchodu, nenaplněné obavy ze zdražování nemovitostí, přibyvší banky a silná zahraniční konkurence, která způsobuje vrásky některým drobným živnostníkům - takto vypadá situace v Česku téměř rok po vstupu do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Kapitálový trh: rozvoj díky zahraničním investorům

Přistoupení k Evropské unii výrazně přispělo k rozvoji českého kapitálového trhu. Náš vstup přilákal do Prahy mnoho nových zahraničních investorů. Díky jejich zájmu se české akcie výrazně zhodnotily a celý kapitálový trh vzrostl, předesílá generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

"Nám se za minulý rok v porovnání kupříkladu s rokem 2003 zvedly objemy přes 100 procent a ten nárůst pokračuje i letos, byť máme za sebou jen první čtvrtletí. Zrovna minulý týden vyšla statistika, podle které jsme se za první tři měsíce roku 2005 stali největší středoevropskou burzou. Překonali jsme i burzy ve Vídni a Varšavě," pochvaluje si Koblic.

Objem zahraničního obchodu se zvedl, ke zdražování nedošlo

Nejen burzovní makléři, ale i vývozci mohou být spokojení. 1. květen loňského roku jim totiž otevřel nové trhy, což přispělo ke zlepšení domácího zahraničního obchodu. Ekonomika tak rostla rychleji a spotřebitelům se rozšířila nabídka zboží. A nedošlo ani k výraznému zdražování, kterého se spotřebitelé obávali, připomíná analytik společnosti Patria Online David Marek.

"Zdražení se v podstatě dotklo jen několika málo položek, které bylo způsobeno především zařazením do celního režimu, který je platný pro celou Evropskou unii," podotýká Blažek. "To je příklad třeba často zmiňovaného cukru. Dále zdražovaly i některé druhy ovoce, ale byly to opět jen vybrané komodity, například banány. Jako celek se ale cenová hladina díky členství v Evropské unii prakticky nepohnula."

Ceny nemovitostí: stabilní

Ani další velká obava, kterou mnozí měli, totiž zdražování nemovitostí po vstupu do Evropské unie, se nepotvrdila. Během našeho téměř ročního členství se ceny starších ani nových bytů prakticky nezvýšily. Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného to ale neznamená, že nemovitosti kvůli vstupu do unie nezdražily.

Podle Novotného proběhlo zdražování již dříve: "Vše se odehrálo ještě před vstupem, a to zejména v oblasti prodeje bytů, kde očekávaný boom, jenž by mohl nastat v souvislosti se vstupem do Evropské unie, vyvolal to, že ceny nemovitostí bytů šly směrem nahoru, a to zejména v Praze. Po vstupu do Unie tento trend nesetrval a ceny prakticky všech nemovitostí se stabilizovaly."

Prezident zároveň konstatoval, že se ceny některých nemovitostí v Česku po prvním květnovém dni loňského roku dokonce mírně snížily: "Bylo to zvláště u bytů horšího cenového standardu, a to kupříkladu u panelových bytů. V současnosti opět nastalo mírné oživení a ceny mírně stouply. Nedosáhly ale té úrovně, která byla před vstupem."

Desítky nových bank na českém trhu

Vstup do Evropské unie také způsobil příliv desítek nových bank na český trh. Většina z nich využila možnosti zaregistrovat se u nás a poskytovat v Česku služby bez toho, aby zde musely otevřít pobočku. Bank, které u nás mohou nabízet služby bez pobočkové sítě, je už 79. Podle analytika společnosti Wood and Company Tibora Bokora se ale většinou jedná o banky, které se v Česku sice zaregistrují, ale ve skutečnosti žádné aktivity nevyvíjejí.

"Registrace neznamená fyzický vstup této banky, nicméně představuje určitý potenciál do budoucna, kdy evropské bankovní domy budou moct nabízet své služby dejme tomu přes internet nebo přes jiné kanály, které umožňují nabízet služby bez toho, aby byly fyzicky přítomny v České republice."

Analytik Bokor dále vysvětlil, jak velkou konkurenci budou pro domácí banky ty zahraniční představovat. "Konkurence to bude, a to hlavně co se týče přímého bankovnictví, internetu a mobilních telefonů. Zvýšení konkurence ale není otázkou roku 2005, bude se týkat perspektivy dvou tří let, kdy se očekává příchod mobilních telefonů třetí generace."

Markéta Pešková, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme