VW začne v pondělí svolávat první automobily kvůli aféře Dieselgate

Koncern Volkswagen začne v pondělí v Česku svolávat první vozy se vznětovými motory schopnými obcházet homologační emisní měření do servisů v rámci tzv. aféry Dieselgate. V první vlně půjde o modely Volkswagen Amarok, Volkswagen Golf, Audi A4, A5 a Q5, a Seat Exeo s motory 2,0 TDI, kterým v servisech budou aktualizovat software.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen kvůli nesrovnalostem v emisích svolá do servisu miliony vozidel (ilustrační foto)

Volkswagen kvůli nesrovnalostem v emisích svolá do servisu miliony vozidel (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Majitelé aut budou ve spolupráci s ministerstvem dopravy postupně oslovováni dopisy s návodem, jak postupovat. Škodovky přijdou na řadu později, uvedl mluvčí dovozce vozů koncernu VW do ČR Jan Klíma.

V Česku se akce bude týkat asi 58 tisíc vozů VW, Audi a Seat a přibližně 106 tisíc škodovek. Servisní zásah bude v závislosti na modelu vozidla trvat 30 až 60 minut a bude bezplatný.

Zahájení a průběh servisní akce je v rámci koncernu Volkswagen koordinovaný mezi jednotlivými značkami.

„Pro efektivní průběh servisní akce byly modely vozidel rozděleny do několika skupin. Po schválení příslušnými homologačními úřady budou následovat další koncernové modely,“ dodal Jan Klíma.

Škoda Auto, která ve svých vozech motory TDI o objemu 1,2 až 2,0 litru rovněž používala, zahájí kvůli koordinaci v rámci koncernu servisní akci později.

Servisní akce ale nebude pro řidiče povinná, i když podle záměru ministerstva dopravy by mělo do servisů zamířit alespoň 80 procent vozů. „Z toho, co je zatím známo a co vyhlásil už na začátku ledna ministr dopravy Dan Ťok, to nebude povinné,“ uvedl motoristický publicista Vladimír Rybecký.

„Všechna vozidla jsou nadále po technické stránce bezpečná a plně provozuschopná, a proto mohou být až do provedení technických opatření bez omezení používána v silničním provozu," dodal Klíma.

Pro úsporu času bude možné úkon po dohodě se servisním partnerem spojit s plánovanou pravidelnou inspekcí, nebo jakýmkoliv jiným servisním úkonem. Pokud si zákazník bude přát, bude mu po dobu práce v servisu nabídnut náhradní vůz.

ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme