Výběr daní v Česku je stále příliš složitý

Máme sice relativně nízké daně, ale než je zaplatíme, čeká nás obrovský stoh papírů. Vyplývá to ze studie, kterou organizuje Světová banka ve spolupráci se společností PriceWaterhouseCoopers. V zemích Evropské unie Čechům patří co se týče byrokracie spojené s výběrem daní druhá příčka odspoda, hůř jsou na tom jenom Bulhaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Celosvětově ze 183 zemí se za námi umístilo jen 12 států. Na jednodušším a efektivnějším systému placení bychom přitom podle autorů studie mohli vydělat.

Studie vychází ze tří základních ukazatelů, na základě kterých vyhodnocuje výsledky. Jednak je to celková míra zdanění, poté je to čas nutný ke splnění hlavních daňových povinností a celkový počet daňových plateb.

Přehrát

00:00 / 00:00

O studii, která hodnotí množství byrokratických postupů spojených s výběrem daní, mluvila na Rádiu Česko Lenka Mrázová, ředitelka daňového oddělení společnosti PriceWaterhouseCoopers.

"Celková míra zdanění nám říká, kolik podnik uhradí ze svého zisku, který si vydělá, státu. Ukazatel času nutného ke splnění daňových povinností nám říká, kolik času podnik potřebuje na to, aby obhospodařil stát v povinnostech, které mu zákon předepisuje," vysvětluje Lenka Mrázová, ředitelka daňového oddělení společnosti PriceWaterhouseCoopers.

"A nakonec celkový počet plateb nám říká, jak často daná společnost musí komunikovat se státem prostřednictvím daňového přiznání," dodává Mrázová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O složitosti českého daňového systému mluvili v poledních Ozvěnách dne manažer Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny Petr Zahradník a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

V čem je problém?

Ukazatelem, podle kterého lze nejlépe poznat, jak odvod daní zatěžuje podnikatele, je čas potřebný ke splnění potřebných povinností. "Pokud musíte za své zaměstnance činit několik odvodů do státního rozpočtu, posílat na různé úřady různé formuláře, pak víte, že musíte zaměstnat i mzdovou účetní či jiné specialisty, aby za vás tyto povinnosti plnili," dodává Mrázová.

To znamená další náklady. Přitom čím kratší čas na odvod daní, tím více se podnikatel může věnovat svému oboru činnosti.

Podle manažera Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny Petra Zahradníka jsou dva důvody, proč je placení daní v Česku tak složité: "Za prvé existence nejrůznějších přílepků, které se v průběhu uplynulých 15 let v České republice masovým způsobem rozšířily a druhá věc je fakt, který byl přijímán už v polovině 90. let, že prostřednictvím nejrůznějších daňových výjimek jsou selektivně podporovány určité aktivity."

Zahradník ale upozorňuje na to, že například v oblasti výše daní jsme na tom naopak velmi dobře: "Na druhou stranu třeba v oblasti výše sazeb daní, zejména v oblasti přímých daní jsme velice konkurenceschopní."

Elektronické podání nepomohlo

V České republice firma podá 12 plateb a stráví 613 hodin výpočtem a platbou daní. Oproti roku 2008 se doba vyřizování snížila. I přesto ale Česko zůstává na 171. místě.

"V roce 2008, ze kterého jsme v naší studii vycházeli, bylo v České republice umožněno elektronické podávání daňových přiznání, což byl jeden z hlavních důvodů dramatického snížení počtu hodin. Ale ostatní země nás nějakým způsobem předehnaly," popisuje situaci ředitelka daňového oddělení společnosti PriceWaterhouseCoopers.

Podle Mrázové například Slovensku velmi pomohlo ke zrychlení administrativních úkonů zrušení výběru tzv. malých daní: "To znamená výběr daně z nemovitosti a silničních daní. Vyhodnotili si, že čas strávený výběrem daní jak na straně podniků, tak na straně státní administrativy vůči příjmům z těchto daní je neporovnatelný."

Aby se celý systém v Česku zjednodušil, chce ministerstvo financí zřídit jednotné inkasní místo pro výběr daní, sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění a sjednotit základ pro odvody daní i sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění a dále reformu územního uspořádání finančních úřadů. To ale nebude dříve než po roce 2012.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme