Výbor doporučuje menší škrty v podpoře spoření

Reformu veřejných financí zřejmě čekají další komplikace. Většina vládních poslanců výboru pro veřejnou správu totiž doporučila sněmovně mírnější omezení státní podpory stavebního spoření, než navrhuje kabinet. Vláda přitom chtěla omezením podpory v následujících deseti letech ušetřit až 63 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům

Dům

Poslanci doporučili zachovat státní podporu pro děti do 15 let, vládní návrh ji chtěl zrušit. Maximální roční podpora by podle Tomáše Kvapila z KDU-ČSL měla dosáhnout tří tisíc, zatímco vláda ji chce omezit na částku 2300 korun.

"Výraznou změnou je návrh, aby bylo možné v rámci rodiny nebo osob blízkých snadněji spojovat smlouvy o stavebním spoření v jednu úvěrovou smlouvu na jednu bytovou potřebu. Znamenalo by to, že by bylo možné z této úvěrové smlouvy opravdu pořídit celý byt, ne jen aby to byla část prostředků na získání nového nebo i staršího bytu," vysvětlil Kvapil.

Mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič nedokázal odhadnout, jak velký dopad na reformu by navrhované změny mohly mít. Tomáš Kvapil ale tvrdí, že by rozpočet neměly výrazně ovlivnit.

Marika Táborská, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme