Výdaje domácností se zvýšily, lidé nejvíc utrácejí za jídlo a pití

České domácnosti měly loni velkou chuť utrácet. Jejich měsíční výdaje přesáhly dva tisíce korun na jednoho člena. Nejvíc peněz daly domácnosti za jídlo a pití.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Měsíční příjmy domácností se v Česku zvýšily o víc než 350 korun na osobu. Rodinám s dětmi podle Českého statistického úřadu přibylo až 600 korun na jednoho člena. Přispělo k tomu oživení ekonomiky. Vedle potravin nakupovali Češi ve velkém například i nábytek a také se začínají vracet do restaurací.

„Také více cestují, takže využívají služeb hotelů a penzionů. České domácnosti neutrácejí nijak rychle ani výrazně, nicméně nárůst tam je vidět. Je vidět, že se nebojí utrácet i za luxusní zboží,“ dodává analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co Češi loni nejvíc kupovali a jaké by měli mít letos příjmy, zjišťoval Jan Beneš

Polepšily si i rodiny s dětmi. Jedním z důvodů je i lehké oživení na trhu práce.

„V meziročním srovnání to není žádná závratná změna. Máme ale velice nízkou inflaci a to také zlepšuje situaci domácností,“ vysvětluje ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Polepšit by si mohly domácnosti i letos. Podle ekonomů ale opět jen mírně. Ekonomika zatím roste jen slabě a také oživování na trhu práce není tak výrazné, jako v předchozích letech.

Průměrná mzda by ale přesto měla letos podle analytiků o něco vzrůst. A čím větší příjmy domácností budou, tím vyšší by měly být i jejich výdaje.

„Zdrojem dalšího mírného růstu spotřeby domácností budou nejen jejich současné příjmy, ale i úspory, které si vytvořily v minulých letech,“ tvrdí analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

I letos budou podle analytiků domácnosti utrácet hlavně za potraviny. Nakupovat budou víc i za oblečení. Naopak nejmenší výdaje budou stejně jako loni do vzdělávání.

Vývoj čistých peněžních příjmů domácností 2004 - 2014 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme