Výdaje na nemocenskou kvůli covidu meziročně vzrostly o čtvrtinu, ošetřovné o polovinu

Výdaje na nemocenskou překročily za první dva letošní měsíce šest miliard korun. Jsou tak meziročně téměř o čtvrtinu vyšší. Na ošetřovném se pak v lednu a únoru vyplatilo zhruba 677,4 milionu korun. Minulý rok byla suma poloviční. Za zvýšením částek je koronavirová epidemie a nařízené uzavření škol. Vyplývá to ze zprávy o vyplacených dávkách, kterou zveřejnilo ministerstvo práce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

Lidé, kteří se léčili déle než dva týdny, dostali letos v lednu a únoru celkem 6,1 miliardy | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Z nemocenského pojištění se poskytuje nemocenská, ošetřovné, mateřská, vyrovnávací příspěvek v mateřství, otcovská a dlouhodobé ošetřovné. Celkové výdaje na všechny tyto dávky za první dva měsíce činily téměř 8,7 miliardy korun.

Příspěvek až 370 korun lidem v karanténě podpořil i Senát. Chybí už jen podpis prezidenta

Číst článek

Loni to bylo kolem 7,1 miliardy korun. Suma je tak o 23 procent vyšší. Celkem má resort v rozpočtu pro letošek 43,1 miliardy korun. Za první dva měsíce z toho pětinu vyčerpal.

Loňské výdaje za první dva měsíce jsou z doby těsně před epidemií. První případ nákazy v Česku úřady oznámily minulý rok 1. března.

Průměrně 539 korun denně

V prvních dvou týdnech nemocnému pracovníkovi náhradu mzdy poskytuje zaměstnavatel. Nemocenská z pojištění se vyplácí až od 15. dne stonání. Lidé, kteří se léčili déle než dva týdny, tak dostali letos v lednu a únoru celkem 6,1 miliardy.

Loni byla částka zhruba o 24 procent nižší, dosahovala 4,9 miliardy. Letos v únoru se meziročně vydalo o půl miliardy víc. „Výše průměrné denní dávky nemocenského meziročně vzrostla o zhruba 4,4 procenta na 539 korun,“ uvádí zpráva.

Za letošní leden Česká správa sociálního zabezpečení zpracovala 278 400 nemocenských, za únor pak 286 100.

Ošetřovné za zavřené školy

Příspěvek Izolačka hlášení kontaktů nezlepšil. Podle Svrčinové Češi dál přiznávají průměrně jedno setkání

Číst článek

Běžné ošetřovné z nemocenského pojištění dostávají rodiče na děti do deseti let po dobu devíti dnů, samoživitelé a samoživitelky pak na potomky do 16 let. Krizové ošetřovné se hradí za celou dobu uzavření škol, dávka je vyšší.

Na běžném ošetřovném se loni za leden a únor vyplatilo 341,6 milionu korun. Letos lidé dostali celkem 677,4 milionu, tedy o 98 procent víc. Letos v únoru se vydalo 371 milionů, loni 179,2 milionu.

Tento rok v lednu dostala Česká správa sociálního zabezpečení kvůli zavřeným školám 15 700 žádostí o ošetřovné a v únoru jich evidovala 28 200. Celkem ale za leden vyřídila 47 000 ošetřovných a za únor 52 700.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme