Hranice příjmů, do níž mohou živnostníci použít výdajový paušál, se nezmění. Novelu ODS poslanci odmítli

Živnostníkům se nezvýší hranice příjmů pro možné využití výdajových paušálů. Sněmovna ve středu neschválila novelu ODS, podle níž měl limit vzrůst na dva miliony korun. Nyní je hranice příjmů jeden milion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Předlohu podpořilo 83 poslanců z řad opozičních ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a také dva komunističtí poslanci Jiří Dolejš a Vladimír Koníček.

Podívejte se, jak hlasovali jednotliví poslanci

Číst článek

Potřeba ale bylo nejméně 90 hlasů. Proti byli zejména poslanci vládních klubů ANO a ČSSD. Někteří jejich členové se hlasování zdrželi, podobně jako většina komunistů.

Občanskodemokratický poslanec Vojtěch Munzar již dříve řekl, že novela zákona o daních z příjmů měla živnostníky zbavit nadbytečné administrativy.

„Daňový výdajový paušál slouží k tomu, aby si náklady stanovili procentem a nemuseli se zabývat zbytečnou byrokracií. Chceme jim ušetřit jejich nejdůležitější výrobní prostředek, a to je jejich čas. Chceme je nechat v klidu pracovat,“ doplnil pro Radiožurnál.

Zatímco sněmovní rozpočtový výbor předlohu podpořil, poslanci ANO navrhli její zamítnutí. Novelu už dřív odmítla tehdy ještě jednobarevná vláda hnutí ANO, podle které by podnikatelům administrativu neušetřila a veřejné rozpočty by přišly o peníze.

Jana Čermáková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme