Výdajové paušály pro živnostníky se zřejmě zvýší

Pro mnoho živnostníků by mohlo být od příštího roku výhodnější odečítat své výdaje paušálem. Od 1. ledna by se totiž výdajové paušály mohly zvýšit z dnešních 25 na 30 až 80 procent v závislosti na typu podnikání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Vláda chce podnikatelům zjednodušit život navýšením výdajových paušálů. Vyšší a tedy výhodnější paušály by mohly především u drobných živnostníků nahradit složité účetnictví a ulehčit tak podnikatelům život. Dnes činí výdajové paušály u všech živnostníků 25 procent a podnikatelé je téměř nevyužívají.

S návrhem přišlo ministerstvo financí a premiér Jiří Paroubek ho vítá, protože zvýhodnění malých a středních podnikatelů je u nás podle něj zapotřebí. "V této chvíli se mohou paušály týkat zhruba 1 200 000 lidí. Paušál uplatňuje 260 000 lidí, my máme představu, že nové paušály bude uplatňovat o 200 000 lidí více," oznámil premiér.

Dnes si mohou všichni živnostníci paušálně odepsat 25 procent, tuto možnost ale téměř nevyužívají.

Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana by bylo zvýšení výdajových paušálů výhodné jak pro samotné živnostníky, tak pro stát. Také hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek považuje plánované zvýšení paušálů za rozumné opatření, které ale rozhodně není všemocné: "Je to jen jeden malý krůček k zjednodušení podnikání. A i při využití těch paušálů zůstane celková administrativní zátěž podnikání poměrně vysoká."

Pokud se návrh na zvýšení výdajových paušálů podaří schválit, měl by se stát součástí novely daně z příjmu, která má začít platit od začátku příštího roku.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme