Vydavatelé časopisů protestují proti 19% DPH

Vydavatelé ostře protestují proti vládnímu návrhu na přesunutí časopisů ze snížené do 19procentní sazby DPH. Novelizace je podle nich v rozporu se směrnicemi a zvyklostmi Evropské Unie. Vydavatelé tvrdí, že přesunem časopisů do základní sazby DPH klesne zájem čtenářů i zadavatelů reklamy, a tím i daňové odvody pro státní rozpočet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

časopisy na stánku

časopisy na stánku

Vláda podle Antonína Herbecka z vydavatelství Stratosféra postupuje opačně než země Evropské unie. "Je to návrh, který je totálně atypický. V drtivé většině zemí Evropské unie naopak zvýhodňují veškerý periodický tisk sníženou sazbou."

Denní tisk by přitom měl zůstat v sazbě pětiprocentní, což časopisy podle jejich vydavatelů diskriminuje. Chtějí proto přinutit poslance, aby vládní návrh v současném znění odmítli. "Věříme, že poslanci zhodnotí a přehodnotí diskriminační aspekt tohoto zákona. Přehodnotí, zda chtějí mít časopisy, které budou vysvětlovat, že tato vláda je zodpovědná za to, že ten čtenář musí platit více."

Markéta Kaclová, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme