Vydavatelé stravenek chtějí omezit jejich používání k nákupům v obchodech

Za jídlo i další zboží vydají Češi 16 miliard korun ve stravenkách. Jenže jejich vydavatelé chtějí, aby papírovými poukázkami mohli zaměstnanci platit jen za teplé jídlo v restauracích. A ne třeba za velké nákupy v supermarketech. Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů jsou pravidla pro používání stravenek v Česku příliš volná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stravenky, jídelní poukázky, poukazy (ilustrační foto)

Stravenky, jídelní poukázky, poukazy (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Vydavatelé papírových poukázek na jídlo chtějí zakázat jejich používání v supermarketech. Vadí jim totiž, že lidé využívají stravenky i jinak, než jaký byl jejich původní smysl - tedy zajistit zaměstnancům teplé a kvalitní jídlo v pracovní době.

Dnes jimi ale lidé platí třeba i za víkendové nákupy pro celou rodinu. A to se Asociaci provozovatelů poukázkových systému nelíbí. Chtějí tak v novém zákonu o daních z příjmů konkrétněji specifikovat pravidla pro jejich používání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů jsou pravidla pro používání stravenek v Česku příliš volná, informuje Barbora Kladivová

„Cílem je více definovat možnosti zaměstnanců tak, aby skutečně docházelo k tomu, že se budou stravovat v rámci pracovní doby a nebudou stravenky využívat k účelům, ke kterým stravenky nemají sloužit,“ řekl mluvčí asociace Tomáš Sazima. „Konkrétní kroky asi v tuto chvíli nejsem schopen popsat, jsou předmětem další diskuse.“

Omezení by se tak podle společnosti Edenred, která patří mezi tři největší hráče na tuzemském stravenkovém trhu, pravděpodobně k vytyčení jasného počtu stravenek při placení v supermarketech. Navíc podle serveru iDnes.cz samotní vydavatelé stravenek přiznávají, že chtějí ochránit stravenkový byzns jako takový.

Obchodníky by změna příliš nezasáhla

Nový zákon by podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové obchodníky příliš neovlivnil. Naopak by se naopak podle jejích slov mohlo ulevit. Platby stravenkami je totiž pro ně komplikace.

„Při té platbě musí hlídat, aby se na stravenky neprodával alkohol nebo cigarety. Je na to speciální vykazování, protože jde o trošku zvláštní platidlo. Ono je to poměrně citlivé politické téma. Pokud aby tato novela zákona prošla, myslím, že by se pro obchodníky dramaticky nic nezměnilo.“

Společností, které stravenky vydávají, hlásí vlastní příjmy přes jednu miliardu korun ročně. Navíc na stravenkách mají i vysoké marže. Až 30 procent.

Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů využívá stravenky 27 procent zaměstnanců, tedy 1,3 milionu lidí. Svým pracovníkům papírové poukázky poskytuje 60 tisíc zaměstnavatelů, v současné době je přijímá 25 tisíc restaurací a obchodů.

Stravenkový systém na jídlo využívají firmy v 21 zemích po celé Evropě.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme